Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

R.K. Pastorie in Nuenen

Hoekstraat 44
5674 NP, Nuenen (Gemeente Nuenen Gerwen En Nederwetten)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1895
Architect: E. Corbey
Publicatie: 20000828
Rijksmonument ID: 519299
Type: Kerk

Omschrijving van R.K. Pastorie

Inleiding

Aan de oostelijke zijde van de R.K. St. Lambertuskerk staat aan de Hoekstraat 44 de bijbehorende R.K. PASTORIE uit ongeveer 1895. Het gebouw, naar een ontwerp van E. Corbey, heeft een neo-romaanse detaillering.

Omschrijving

De eenlaags pastorie heeft een rechthoekige plattegrond. Het schilddak, onlangs voorzien van een nieuwe bitumen-dakbedekking, heeft aan de voor- en achterzijde een steil extra dakschild. De bakstenen gevels zijn voorzien van een uit profielstenen samengestelde waterlijst. Opvallend zijn de profielstenen omlijstingen van vensters en deur. Op de begane grond hebben deze een rondbogige toog, op de verdieping (in de westelijke en oostelijke gevel) een segmentbogige toog. In de westelijke gevel (aan de zijde van de kerk), die drievensterassen telt, is de voordeur opgenomen. Het betreft een dubbele opgeklampte deur met gedeeld bovenlicht. Deze deur wordt geflankeerd door een T-schuifvenster. Op de etage is een drietal T-vensters. De straatgevel telt eveneens drie vensterassen en heeft smeedijzeren sierankers. Hier zijn naast elkaar drie T-schuifvensters met gedeelde bovenlichten geplaatst. Boven de geprofileerde gootlijst staat tegen het dakschild een dakkapel. De deur in de achtergevel heeft geen profielstenen omlijsting. Ook hier bevindt zich tegen het dakschild een dakkapel. Tegen de oostelijke gevel staat een oorspronkelijke eenlaags aanbouw onder lessenaardak. De hieraan grenzende bakstenen poort met toog onder ezelsrug is bereikbaar via de oprijlaan. Deze kan van de straat worden afgesloten door een smeedijzeren poorthek met gietijzeren pijlpunten (waarvan de helft resteert), opgehangen aan een bakstenen pijler met hardstenen bekroning.

Waardering

Het object is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en maakt onderdeel uit van een groter geheel, dat cultuurhistorische waarde heeft.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar R.K. Pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Nuenen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt