Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Peel Raamstelling in Oploo

5446 ZG, Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Noord Brabant
Publicatie: 20000710
Rijksmonument ID: 519259

Omschrijving van De Peel Raamstelling

Inleiding

Ten noorden van kazemat 410 staat op de westelijke kade van het Defensiekanaal de S (3a) KAZEMAT 411, daterende uit 1939-1940. De wal is ter plaatse nog geheel aanwezig en heeft nog nagenoeg het oorspronkelijke profiel.

Omschrijving

De kazemat staat op een honderdtal meters van kazemat 410 en beschermd het voorterrein ten noorden van de Deurneseweg. De kazemat is gaaf bewaard gebleven en vertoont geen gevechtssporen.

Waardering

De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is van architectuur- en bouwhistorisch belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is en is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het geheel heeft een grote belevingswaarde en is als grootschalig militair complex en herinnering aan een belangrijke episode uit de nationale geschiedenis zeldzaam

Tags: verdedigingswerken,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Peel Raamstelling
location_on Monumenten Kaart rond Oploo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!