Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Huize Bronlaak in Oploo

Gemertseweg 36
5841 CE, Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Noord Brabant
Publicatie: 20000710
Rijksmonument ID: 519252

Omschrijving van Huize Bronlaak

Inleiding

In het naar ontwerp van Leonard Springer tussen ca. 1908 en 1918 aangelegde park bij het voormalige landhuis De Groote Slink is een eenvoudige VOETGANGERSBRUG uit omstreeks 1910, die deel uitmaakt van het oorspronkelijke padenplan. De brug is gelegen over een omstreeks 1910 gegraven uitloper van het, door Springer in het park geïntegreerde, oude Peelven.

Omschrijving

De brug heeft twee bakstenen landhoofden, die zich aan de landzijde verbreden en aldaar voorzien zijn van een cementstenen hoeksteen. De eigenlijke overspanning wordt gevormd door een in de lengte segmentboogvormig brugdek, gelegen op drie gewalste profielijzers: twee U-normaalprofielen, met in het midden een I-normaalprofiel. Het eenvoudige houten brugdek is vernieuwd. De houten brugleuningen zijn geteerd.

Waardering

De brug heeft algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geografische en landschappelijke ontwikkeling, namelijk de ontginning van de Peel door particulieren in der periode kort na 1900. Het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur en de tuinkunst. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de Peel na 1900 en is van bijzondere betekenis wegens de relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid.

Tags: losse objecten, ed.,tuin, park en plantsoen,kastelen,landh., parken ed

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Huize Bronlaak
location_on Monumenten Kaart rond Oploo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt