Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in Oirschot

Leeuwerikstraat 1
5688 KA, Oirschot (Gemeente Oirschot)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1875-1899
Publicatie: 20000911
Rijksmonument ID: 519179

Omschrijving van Woonhuis

Inleiding

Op de splitsing van de Leeuwerikstraat en de Eendenpoel staat, bij een sterk gewijzigd en buiten de bescherming vallend woonhuis, een geheel in hout opgetrokken TIMMERMAN-WERKPLAATS uit het laatste kwart van de negentiende eeuw in Ambachtelijk-Traditionele stijl.

Omschrijving

De werkplaats heeft een rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en wordt gedekt door een zadeldak met oud Hollandse pannen, dat aan de achterzijde lager is aangezet. Het gebouw bestaat uit een eenbeukig gebint met wandstijlen, korbelen, moer- en kinderbinten, aan de buitenzijde voorzien van een gerabatte en beschoten betimmering. De plint is gecementeerd. In de zuidelijke (straat-)gevel zijn naast elkaar twee achttienruits houten vensters aangebracht. In het rechterdeel van deze gevel geeft een brede, uit drie delen bestaande inrijpoort, waarin een vijftienruits licht, toegang tot het interieur. Ook in de oostelijke gevel zijn twee achttienruits vensters geplaatst. Omstreeks 1900 is hier een vrijstaande bakstenen schoorsteen opgetrokken. In het interieur zijn onder meer van belang de stookplaats en de verschillende oude schaaf- en zaagmachines, waaronder een uit omstreeks 1910 daterende oude lintzaag. De op het noorden gelegen achtergevel van het gebouw is blind en heeft een lager aangezet dakschild. Hieronder is een opslagplaats voor hout. Op het erf zijn de twee kleine houtloodsen van belang. Het eerste exemplaar staat aan de Leeuwerikstraat en heeft beschoten wanden. Op het lessenaarsdak ligt golfplaat. Het tweede bijgebouw staat aan de zijde van de Eendenpoel, heeft handvorm bakstenen gevels met bakstenen steunberen, een stroomlaag in de westelijke gevel en wordt gedekt door een zadeldak met oud Hollandse pannen. In de gedeeltelijk beschoten zuidelijke gevel is een laadluik.

Het erf, dat is beplant met onder meer fruitbomen en walnoten, wordt deels omgeven door een beukenhaag.

Waardering

De timmerwerkplaats met houtloodsen is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-eonomische ontwikkeling van de ambachtelijke nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de houten timmerwerkplaats. Het gebouw is tevens van belang vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en de aanwezigheid van enkele authentieke machines, die bedrijfvoering van het timmermansvak documenteren en representeren. Het is zeldzaam wegens opzet en constructie en is gaaf bewaard gebleven.

Tags: gebouwen, woonhuizen,timmermanswerkplaats,nijverheid,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Oirschot

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!