Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Verenigingslokaal Boerenbond in Reek

Noordhoek 13
5375 AR, Reek (Gemeente Landerd)
Noord Brabant
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 519146
Type: Gebouw

Omschrijving van Verenigingslokaal Boerenbond

Schaijk Noordhoek 13

Inleiding.

Voormalig VERENIGINGSLOKAAL van de BOERENBOND Schaijk met verkoopruimte van agrarische producten uit 1910. Tweelaags gebouw in Overgangsstijl, nu een winkel-woonhuis.

Omschrijving.

In de architectuur van het rechthoekige, tweelaags gebouw met plat dak is duidelijk het verschil in functies van de bouwlagen zichtbaar. Op de begane grond de minder representatieve verkoopruimte met de lage verdiepingshoogte en op de verdieping de voormalige toneelzaal met een hoge verdieping. De buitenmuren zijn van baksteen gemetseld in kruisverband. De voorgevel is drie travee├źn breed met een attiekvormige bekroning op het dak tussen vier pilasters. Hierop het half verdwenen opschrift: "VERENIGINGS GEBOUW". In de lengte van het huis vier travee├źn op de verdieping. De zijgevels hebben een bekroning van houten bakgoten op gesneden gootklossen. De oorspronkelijke ramen en deuren zijn vervangen. Op de verdieping T-vensters. Aan de achterkant van het verenigingslokaal een eenlaags bakstenen aanbouw onder platdak.

Waardering.

Het Boerenbondsgebouw is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Noord-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het verenigingsgebouw. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de ornamentiek. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven en als voorbeeld van een boerenbondsgebouw uiterst zeldzaam.

Tags: gebouwen, woonhuizen,verenigingsgebouw,vergadering en vereniging,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Verenigingslokaal Boerenbond
location_on Monumenten Kaart rond Reek

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt