Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Boerderij uit 1928, opgetrokken in ambachtelijk-traditionele stijl in Bavel

Lijndonkseweg 12
4854 NK, Bavel (Gemeente Breda)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1928
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 519122
Type: Boerderij

Omschrijving van Boerderij uit 1928, opgetrokken in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding

BOERDERIJ uit 1928, opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl.

Omschrijving

De boerderij heeft een L-vormige plattegrond. Mansardedak aan de voorkant gedekt met Tuile du Nord-pannen opzij en aan de achterkant muldenpannen. Het opgaande werk bestaat uit rose/rood/paars machinale baksteen (Belgisch formaat) gemetseld in kruisverband. De voorgevel van het woongedeelte is van een rode strengperssteen, voorzien van geel siermetselwerk in fries met een granito plint, lateien en lekdorpels.

Het woongedeelte aan de oostkant van de boerderij is vijf traveeën breed en symmetrisch van opzet met de voordeur in het midden, geflankeerd door twee schuifvensters met T-vormige indeling.

Boven de voordeur een gemetselde dakkapel. De vensters hebben in de bovenlichten glas-in-lood van gekleurd gehamerd glas.

De kozijnen zijn voorzien van houten rolluiken, waarvan de kast zich op zolder bevindt.

Het bedrijfsgedeelte aan de westkant van de boerderij bevat twee voerdeuren met daartussen twee stalramen en hooiluik op de verdieping. Geheel westelijk de staldeuren. De muuropeningen hier zijn respectievelijk voorzien van een segment- en een ellipsboog.

Het interieur van het woonhuis heeft een opkamer en kelder met daarin een spekkuip en twee aardappelnissen. In de woonkamer een zwart marmeren schoorsteenmantel. In achterkamer, die oorspronkelijk de keuken was, een tegelvloer met rand in de kleuren: wit, bruin/rood, geel en zwart en een brede boerenschouw met daarin witte dubbelgebakken tegels. In de gang een imitatie marmeren lambrizering.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de ontwikkeling van de landbouw in Midden-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een waardevol complex. Het geheel is ook inwendig gaaf bewaard gebleven en is als zodanig zeldzaam.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Boerderij uit 1928, opgetrokken in amba…
location_on Monumenten Kaart rond Bavel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!