Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Schoenmakershuis in Ulvenhout

Dorpstraat 54
4851 CN, Ulvenhout (Gemeente Breda)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1879
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 519043
Type: Woonhuis

Omschrijving van Schoenmakershuis

Inleiding

SCHOENMAKERSHUIS uit 1879 gebouwd voor Johannes van Dun. Het huis ligt vrij op het perceel met de voorgevel aan de Dorpstraat en toont elementen van het Neo-Klassicisme.

Omschrijving

Het eenlaagse huis heeft een rechthoekige plattegrond met een zadeldak parallel aan de straat met aan de achterkant een lage dakvoet. Het dak is belegd met grijze Oudhollandse pannen. Het opgaande werk bestaat uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. De gepleisterde voorgevel heeft een plint en een kroonlijst met een eenvoudige fries met tandlijst. De voordeur, die zich in het midden van de gevel bevindt, is geflankeerd door vensters met glas-in-lood bovenlicht, rolluik en rolluikkast. Rechts van de voordeur een dubbel venster met tussenstijl, uitgevoerd als zuil met kapiteel en basement. In de voordeur een gietijzeren doorzichtrooster. In het huis, waarvan de indeling grotendeels ongewijzigd is gebleven, bevindt zich onder andere een kelder met erboven een opkamer. Frontaal voor het huis een stoep van kunststenen relieftegels met geometrische motieven. Het erf is aan de straatkant afgescheiden door een ijzeren hekwerk met pijlpunten en balusters.

Waardering

Het schoenmakershuis is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de Baronie en als vertegenwoordiger van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde als late vertegenwoordiger van een aan de dorpse omstandigheden aangepast Neoklassicisme.

Tags: gebouwen, woonhuizen,schoenmakerswoning,bedrijfs-,fabriekswoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Schoenmakershuis
location_on Monumenten Kaart rond Ulvenhout

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!