Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in Breda

Seeligsingel 6
4811 CN, Breda (Gemeente Breda)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1880
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 519027
Type: Woonhuis

Omschrijving van woonhuis

Inleiding

Aan de zuidelijke zijde van de Seeligsingel staat het WOONHUIS in Eclectische stijl, thans in gebruik als kantoor en daterende uit 1880. Het maakt deel uit van een gesloten straatwand met laat negentiende-eeuwse herenhuizen.

Het pand heeft enkele verbouwingen ondergaan. In 1924 werd de kap vernieuwd en het schilddak vervangen door een afgeplat schilddak. Tijdens deze onderneming, uitgevoerd door de Bredasche Beton N.V., werd tevens de balklaag van de zoldervloer aangepakt. In 1967 vonden de eerste aanpassingen plaats tot verbouwing tot kantoorruimte, waarbij begane grond en etage opnieuw werden ingedeeld. In 1977 volgden aanpassingen en wordt de tussenmuur met no. 7 zowel op de begane grond als de etage doorgebroken. Op het dakschild aan de straatzijde is een forse moderne dakkapel geplaatst.

Omschrijving

Het tweelaagse pand heeft een globaal rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een afgeplat schilddak, belegd met muldenpannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen; de voorgevel is gepleisterd en voorzien van schijnvoegen en ornamenten als springlijsten en cannelures. De plint, alsmede de dorpels, zijn uitgevoerd in hardsteen. De voorgevel telt vier vensterassen en is, op de plaatsing van de voordeur na, symmetrisch van opzet. Deze paneeldeur met gietijzeren deurrooster en bovenlicht, in de tweede vensteras, wordt ter linkerzijde door één, ter rechterzijde door twee T-schuifvensters geflankeerd.

Boven de voordeur en het aangrenzende venster ter rechterzijde is een balkon over twee vensterassen uitgevoerd. Het rust op drie kunststenen consoles en heeft een smeedijzeren hekwerk.

Op de verdieping twee openslaande vleugeldeuren naar het balkon, geflankeerd door een T-schuifvenster.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het heeft belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens het materiaalgebruik en de detaillering; het is van belang als typerend voorbeeld van de vormgeving van het Bredase woonhuis in de stadsuitleg van de late negentiende eeuw. Het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering in een gave straatwand en is verbonden met de ontmanteling en de uitleg van Breda. Gaafheid/herkenbaarheid: het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Breda

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!