Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Haghe in Breda

Haagweg 339
4813 XB, Breda (Gemeente Breda)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1906
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 519007

Omschrijving van De Haghe

Inleiding

LANDHUIS "De Haghe" in Chaletstijl herbouwd in 1906 door het aannemersbedrijf A.N. Sprangers (Princenhage) voor de burgemeester van Princenhage F.C.V. Dommers van Polderveldt. Het landhuis ligt midden in een Engelse landschapstuin uit 1908.

Oorspronkelijk werd het chalet in ca. 1875 in Zwitserland gebouwd aan het meer van Neuchatel. In 1905 is het uit elkaar genomen met achterlating van diverse onderdelen waaronder de fundering. Bij de herbouw in Nederland is de architectuur van het chalet enigszins aangepast. Onder andere heeft het huis nu een natuurstenen plint in plaats van een rode in baksteen en rode Oudhollandse pannen in plaats van leien. Inwendig is de trap in de centrale hal gewijzigd en kreeg het huis zijn huidige houten vloeren. Aan de achterkant uitbouw onder plat dak.

Omschrijving

Het tweelaagse landhuis heeft een rechthoekige plattegrond onder L-vormig samengesteld zadeldak met overstek en houten windveren. Rechts een overbouwd portiek onder zadeldak die op de verdieping een L-vormige plattegrond heeft. De nok van het hoofddak ligt loodrecht op de straat. Aan de oostzijde van het huis een uitgebouwde vijfzijdige eenlaagse erker. De daken zijn belegd met rode Oudhollandse pannen. Het huis is opgetrokken uit witgepleisterde baksteen staande op een natuurstenen plint. Aan de zuidoostzijde van het huis een hoog oplopende taps gemetselde schoorsteen. In de buitenmuren van de eerste verdieping en zolderfront is houten vakwerk toegepast staande op uitstekende balkkoppen van verdieping- en zolderbalklaag. De symmetrische voorgevel bestaat uit vijf travee├źn met op de begane grond en verdieping vensters met een T-vormige indeling van openslaande en naarbinnen draaiende ramen en bovenlichten, respectievelijk met tien- en dertigruits roedenverdeling. In de rechter voorkamer glas-in-lood met medaillons. De bovenlichten op de verdieping hebben afgewisseld groen en geel gefigureerd glas.

De vensters op de begane grond hebben luiken, die van de verdieping afgeronde bovenhoeken. De dubbele vensters van het zolderfront hebben eveneens openslaande ramen met een zesruits roedenverdeling. In de openslaande ramen en bovenlichten van de erker kleine roedenverdeling. Voordeur met bovenlicht. Aan de achterkant op de eerste verdieping een groot open balkon met houten balustrade met gedraaide balusters.

Inwendig heeft het huis zowel stenen als houten wanden. Het interieur is zeer ambachtelijk bewerkt. Het heeft een centrale hal met houten bordestrap eindigend in een grote omgang/overloop op de eerste verdieping met een houten balustrade en leuning met gedraaide balusters. Houten paneeldeuren en inzetramen, voor een deel gevuld met glas-in-lood en voorzien van kleine roedenverdeling.

Waardering

Het landhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van het landhuis vanwege de juist in het begin van de twintigste eeuw voorkomende houtbouw en vanwege de uiterst curieuze ontstaansgeschiedenis. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek, onder meer vanwege de combinatie van metselwerk en vakwerkbouw en vanwege de detaillering. Zeldzaamheid: het object is van belang wegens de bouwtechniek en de merkwaardige ontstaansgeschiedenis.

Tags: kastelen, landh. ed.,landhuis,kasteel, buitenplaats,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Haghe
location_on Monumenten Kaart rond Breda

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!