Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Herenhuis uit 1863-64 in classicistische stijl in Breda

Dreef 6
4813 EG, Breda (Gemeente Breda)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1863
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 518999
Type: Woonhuis

Omschrijving van Herenhuis uit 1863-64 in classicistische stijl

Inleiding

HERENHUIS uit 1863-64 in Classicistische stijl. Gebouwd voor de heer A. Bevers op trapeziumvormig perceel in de directe nabijheid van de St. Martinuskerk in het centrum van Princenhage.

Voordien stonden op deze plaats twee huizen. Bij de bouw in 1863 is een gedeelte van de fundering van deze huizen hergebruikt.

Het vrijliggende huis ligt op de noordwest-kop van de lintbebouwde Dreef met voor- of noordoostgevel op de perceelsgrens.

Het huis heeft vensters in de rechterzijgevel met uitzicht op de Haagse Markt.

Omschrijving

Het symmetrische huis op rechthoekige plattegrond heeft twee bouwlagen met een schilddak gedekt met grijze Oudhollandse pannen. De voorgevel is vijf traveeën breed en de zijgevel twee.

Het opgaande werk bestaat uit gepleisterde baksteen uitgevoerd als blokverband waarin muuropeningen, voorzien van geprofileerde stuclijsten en hardstenen lekdorpels. De gevels hebben verder een basement, cordonlijst en gekorniste kroonlijst met tand en fries, hoekpilasters en middenrisaliet. Bovenlicht bij voordeur met gietijzeren levensboom. Op de begane grond zesruits schuifvensters met luiken en op de verdieping T-vormige schuifvensters. Op de nok van het dak twee hoekschoorstenen.

Inwendig onder meer stucplafonds, houten paneeldeuren en marmeren schoorsteenmantels.

Waardering

Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang als voorbeeld van de harmonische en afgewogen toepassing van Classicistische vormentaal; het object is van belang wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp. Gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur. Zeldzaamheid: het object is als voorbeeld van een classicistisch herenhuis met afgewogen compositie betrekkelijk zeldzaam.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Herenhuis uit 1863-64 in classicistisch…
location_on Monumenten Kaart rond Breda

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!