Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Herenhuis gebouwd in een Eclectische stijl in Breda

Baronielaan 34
4818 RA, Breda (Gemeente Breda)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1900
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 518994
Type: Woonhuis

Omschrijving van Herenhuis gebouwd in een Eclectische stijl

Inleiding

Aan de westelijke zijde van de Baronielaan staat, deel uitmakend van een vrijwel aaneengesloten bebouwing met woonhuizen, het HERENHUIS no. 34, daterende uit omstreeks 1900 en gebouwd in een Eclectische stijl, met elementen van de Neo-Renaissance en de Chaletstijl. Het pand heeft sedert 1900 betrekkelijk weinig wijzigingen ondergaan; de oorspronkelijke dakbedekking is vervangen en een aantal ramen heeft een vereenvoudigde roedenverdeling gekregen.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een langgerekte, globaal rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen plus een kapverdieping en wordt gedekt door een schilddak met dakleer, voorzien van een steekkap ter plaatse van de topgevel.

Aan de zuidelijke zijde van het huis is een smalle brandgang.

De gevels zijn gemetseld in baksteen en, op de voorgevel na, zeer sober uitgevoerd. Daarentegen is de voorgevel zeer rijk geornamenteerd; deze globaal symmetrisch opgezette gevel telt drie vensterassen, met boven de middelste een topgevel die schuil gaat achter zeer rijke, ajour gesneden en fors uitkragende waterborden, gesteld op consoles en voorzien van een hoge makelaar. Aan de linkerzijde van de voorgevel en gedeeltelijk daarin geïncorporeerd, staat een achthoekige flankeertoren. Deze is gemetseld, wordt geleed door lisenen en afgesloten met een lijst van houtsnijwerk. De lijst heeft een overeenkomstige detaillering met het snijwerk langs de dakrand en aan het balkon.

De voorgevel wordt horizontaal geleed door plint, dorpellijsten en zandstenen banden, is voorzien van siermetselwerk onder de dorpels en in de boogvelden boven de strekken, en wordt afgesloten door een gemetseld fries met houten geprofileerde gootlijst op klossen. Ook de hoeklisenen, het basement van het arkeltorentje, alsmede de sluit- en geboortestenen in de strekken zijn in zandsteen uitgevoerd. De openslaande T-vensters op de etage zijn oorspronkelijk. In tegenstelling daarmee is de indeling van de T-schuifvensters op de begane grond, vereenvoudigd. Een openslaande vleugeldeur met bovenlicht geeft toegang tot het balkon. De paneelvoordeur met bovenlicht is in een ondiep portiek geplaatst.

Bijzonder is de wijze waarop door verticale muurbalken het overstek van het dak is gekoppeld aan het zich daaronder, op de eerste etage bevindende, balkon. Door deze constructie wordt de indruk gewekt van vakwerkbouw. De gevel is voorzien van smeedijzeren sierankers.

In de zuidelijke gevel, gelegen aan een smalle steeg tussen no. 34 en no. 36, zijn ter hoogte van het trapportaal twee boven elkaar gesitueerde rondlichten aangebracht. In de achtergevel geven openslaande deuren uit de woonkamer toegang tot de achtertuin.

In het interieur zijn onder meer bewaard gebleven de paneeldeuren en de eenvoudige stucplafonds.

De voortuin wordt van de openbare weg en de aangrenzende tuinen gescheiden door een eenvoudig smeedijzeren hekwerk, voorzien van een poortje.

Waardering

Het herenhuis met tuinhek is van algemeen belang. Het heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur vanwege de menging van motieven uit verschillende stijlen; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek van de toren en het overstek; het object heeft ensemblewaarden: het is van belang wegens de situering, verbonden met de uitbreiding van de stad in de periode rond 1900 tot een karakteristiek stadsbeeld; gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur; het is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Herenhuis gebouwd in een Eclectische st…
location_on Monumenten Kaart rond Breda

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt