Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Beeld "de Turfschipper" in Breda

star star star star (1)
Stadserf 1
4811 XS, Breda (Gemeente Breda)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1925-1926
Architect: Gra Rueb
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 518936
Type: Overig

Omschrijving van Beeld "de Turfschipper"

Inleiding

Het BEELD "de Turfschipper" uit 1926, van beeldhouwster Gra Rueb ('s-Gravenhage), staat centraal opgesteld op het Stadserf tussen de U-vormige uitbreiding van het stadhuis uit 1925 van de architect W.J. Hanrath. In 2004 is het beeld door vernieling zwaar beschadigd geraakt, waarna het is vervangen door een bronzen replica. Het originele beeld van rode terracotta is gerestaureerd en ondergebracht in het Bredaas Museum.

Omschrijving

Het beeldhouwwerk staat centraal op het met Quenast bestrate Stadserf tussen bovengenoemde gebouwen op een achtzijdige rode natuurstenen sokkel, die op zijn beurt op een eveneens achtzijdige bakstenen bloembak staat. Opschrift op sokkel: "De Turfschipper van Bergen uit Leur, die op 4 maart 1590 Breda hielp veroveren met zijn turfschip waarop 72 soldaten verborgen waren".

Waardering

Het beeldhouwwerk is van algemeen belang. Het maakt deel uit van een complex met cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de bestuurlijke en sociaal-economische ontwikkeling van de stad Breda in de periode tussen de twee wereldoorlogen; het herinnert aan een belangrijke episode in de geschiedenis van de stad. Het heeft kunsthistorische waarden: het is van belang als voorbeeld van het oeuvre van Gra Rueb. Het heeft ensemblewaarden: het is van belang als onderdeel van een waardevol complex binnen de historische stadskern.

Tags: losse objecten, ed.,gedenkteken,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Beeld "de Turfschipper"
location_on Monumenten Kaart rond Breda

Recensies (1)
    Beeld "de Turfschipper"
    Stadserf 1, Breda, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    2
    De opmerking: "Het beeldhouwwerk is uitgevoerd in rode terracotta" is gedateerd. Op donderdag 16 juni 2005 heeft wethouder A.J.G. Oomen een bronzen replica onthuld. Het origineel was eerder van de sokkel "gevallen". Om het beeldje hufterproof te maken is een bronzen replica gemaakt. De terracotta uitvoering is nu onderdeel van de collectie van het Breda’s Museum.