Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Huiske ten Halve in Diessen

star star star star (1)
Beekseweg 24
5087 KB, Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1871
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 518927
Type: Boerderij

Omschrijving van Huiske ten Halve

Inleiding.

LANGGEVELBOERDERIJ, gebouwd in 1871 in Eclectische stijl. De boerderij, halverwege de doorgaande weg van Hilvarenbeek naar Diessen, heeft als naam 't Huiske ten Halve en was tot 1933 tevens in gebruik als café.

Omschrijving.

De gevels van de boerderij zijn opgetrokken uit handvorm baksteen, op het zadeldak liggen zwarte oud-hollandse dakpannen. De haaks achter aangebouwde stal heeft een wolfdak met rode oud-hollandse dakpannen.

De plint is gepleisterd; in de gevel zitten gietijzeren schotelankers bij het woon- en rechte muurankers bij het stalgedeelte. De linkerzijde van de voorgevel bevat het woongedeelte met achtereenvolgens twee getoogde achtruits schuifvensters, een paneeldeur met getoogd bovenlicht en weer een getoogd achtruits schuifvenster. De vensters hebben hardstenen dorpels. Vervolgens staldeuren onder korfboog met hardsteen aanzetstenen en een sluitsteen waarin het jaar 1871. Tenslotte twee getoogde ijzeren twaalfruits stalvensters.

Als daklijst bij voor- en zijgevels dient een gesneden geornamenteerde windveer. Het metselwerk van de zijgevels is verlevendigd met een klimmende keperbooglijst. In de linker topgevel twee iets uitgemetselde rondboog schuifvensters met een hogere blinde rondboog, waarin een schotelanker, hiertussen.

In de rechter zijgevel in het midden staldeuren, aan weerskanten een getoogd zesruits stalraam en boven de staldeuren een hooiluik. In de topgevel een uitgemetselde ronde opening. Op de nok van het dak staat links op de hoek en iets links van de staldeuren een bakstenen schoorsteen.

Hierachter bevindt zich de haaks aangebouwde stal. De korfbogige staldeuren met hardsteen sluitsteen zijn dichtgemetseld, daarnaast rechte staldeuren met raampje. Er zijn diverse getoogde betonnen vierruits stalramen. De baksteen is bij de dakrand voorzien van een tandlijst. De achtergevel heeft een bakstenen aanbouw onder lessenaardak, een halfronde opening in de topgevel en op de nok een baksteen schoorsteen.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw en de horeca in de Kempen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij annex café in de late 19de eeuw. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere ornamentiek en de wijze waarop Eclectische motieven op het platteland worden gebruikt ter verhoging van de representativiteit. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als boerderij-café zeldzaam.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Huiske ten Halve
location_on Monumenten Kaart rond Diessen

Recensies (1)
    Huiske ten Halve
    Beekseweg 24, Diessen, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    3
    het schijnt dat deze boerderij op een fundering is gebouwd van een nog oudereboerderij die al bestond voor 1800.want mijn voorvaderen hebben daar gewoont en hete toen ook al huisje ten halve.dit was rond 1804.dit staat beschreven.het huis is herbouwd in 1871.groeten corne