Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Tuinmanswoning met schop in Esbeek

star star star star (1)
Prins Hendriklaan 2
5085 NJ, Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1910
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 518921
Type: Woonhuis

Omschrijving van Tuinmanswoning met schop

Hilvarenbeek Prins Hendriklaan 2

Inleiding.

Aan de rand van het oostelijke deel van het landgoed De Utrecht ligt, nabij De Merel en de Lage Mierdseweg, aan de zuidelijke zijde van de Prins Hendriklaan de voormalige TUINMANSWONING met SCHOP, daterende uit omstreeks 1910. Het pand is thans in gebruik als woonhuis.

Beschrijving.

Het eenlaags huis heeft een globaal rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een aan de noordelijke en zuidelijke zijde afgewolfd zadeldak, dat aan de westelijke zijde geknikt is en belangrijk lager aangezet. Het huis heeft bakstenen gevels, die op de hoeken aan de bovenzijde zijn uitgemetseld. De aan de noordelijke zijde gesitueerde straatgevel telt drie vensterassen.

De drie schuifvensters op de begane grond hebben negenruits onderlichten en drieruits bovenlichten. Per raam zijn twee paneelluiken met diabolobeschildering aangebracht. In de topgevel een dubbel vierruits venster. In de westelijke, lage zijgevel is een vierruits venster en, meer zuidelijk, een dubbel vierruits venster aangebracht. Op het dak aan de westelijke zijde een hoge schoorsteen. In de oostelijke gevel twee paneeldeuren met een drieruits bovenlicht en, meer zuidelijk, een schuifvenster, identiek aan die in de voorgevel. Aan de zuidoostelijke zijde van het huis staat, haaks op de as van het woonhuis, een eenlaags houten schuurtje met een rechthoekige plattegrond, dat wordt gedekt door een zadeldak met muldenpannen. De tuin van het woonhuis is door een haag van de Prins Hendriklaan gescheiden. Het onverharde erf is via een korte, onverharde oprijlaan vanaf de Prins Hendriklaan te bereiken.

Waardering.

De voormalige tuinmanswoning is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Nederland, in het bijzonder de grootschalige ontginning van woeste gronden in de 20ste eeuw en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dienstwoning.

Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de aan de landschappelijke omgeving aangepaste sobere ornamentiek. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van het te beschermen grootschalige landgoed 'De Utrecht'. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,tuinmanswoning(k),dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Tuinmanswoning met schop
location_on Monumenten Kaart rond Esbeek

Recensies (1)
    Tuinmanswoning met schop
    Prins Hendriklaan 2, Esbeek, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    2
    Het betreft het geboortehuis van mijn moeder. Geboren 4 december 1922. Zij leeft nog en weet alles van deze woning. Interessant de tuin en speciale kenmerken van de woning, bij u onbekend. Het huis is volgens mij van 1919. Mijn opa en oma zijn er in dec. 1920 komen wonen. Toen stond het huis er 1 jaar.
In de buurt