Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

R.K. pastorie in Esbeek

Dorpsstraat 6
5085 EG, Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1937
Architect: J. Vervest en ir. J. van Buytenen
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 518904
Type: Kerk

Omschrijving van R.K. pastorie

Inleiding.

R.K. PASTORIE van de parochie H.Petrus Banden in Traditionalistische baksteenstijl uit 1937 naar ontwerp van architect J. Vervest en ir. J. van Buytenen. De architectuur is geinspireerd door het werk van architect Kropholler. De kerk in dezelfde architectuurvormen ligt westelijk van de pastorie. De voor- of zuidgevel ligt aan de Dorpsstraat.

Omschrijving.

De pastorie bestaat uit twee gedeelten: de hoge hoofdbouw en oostelijk hiervan een terugliggende lage zijbouw. Beide zijn eenlaags en voorzien van zadeldaken met de nok parallel aan elkaar, gedekt met oud-Hollandse pannen.

De daken liggen tussen tuitgevels met een rondvenster in de top. Tussen kerk en pastorie een eenlaagse aanbouw onder platdak. De voorgevel van de hoofdbouw is op de begane grond vijf en op de verdieping drie travee├źn breed. Voordeur met portiek. Op de begane grond kruisvensters en op de verdieping twee vijfdelige vensters.

In de achterste tuitgevel van de hoofdbouw een klokkestoel met luidklokje.

De voorgevel van de zijbouw heeft op de begane grond een getoogd venster.

Het opgaande werk bestaat uit handgevormde kloostermoppen gemetseld in wild verband. Gemetselde schansmuur met ezelsrug als erfafscheiding.

Waardering.

De pastorie met tuinmuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en de vorming van kerkdorpen, in het bijzonder de stichting en uitgroei van een bedevaartsplaats. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie. Het heeft architectuurhistorisch belang door de aan de landelijke context aangepaste stijl en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architecten Vervest en Van Buytenen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar R.K. pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Esbeek

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt