Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Utrecht: dienstwoning met grote schuur in Esbeek

De Utrecht
Vier Winden 1
5085 NM, Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1920
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 518898
Type: Woonhuis

Omschrijving van De Utrecht: dienstwoning met grote schuur

Inleiding.

DIENSTWONING met grote SCHUUR, de eerste uit een reeks van vier, gebouwd in Traditionalistische stijl omstreeks 1920, is gelegen op de zuidoostelijke hoek van de T-kruising De Vier Winden - Lage Mierdseweg. Het gebouw staat haaks op het onverharde De Vier Winden. Achter het huis (met kleine stal) is een schuur met karschop en tasruimte.

Omschrijving.

Het eenlaagse huis heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een afgewolfd zadeldak met muldenpannen en een gemetselde schoorsteen.

De gevels zijn opgetrokken in baksteen. In de noordelijke gevel bevinden zich twee samengestelde houten vensters met tienruits bovenlicht en twee vierruits onderlichten, voorzien van paneelluiken met diabolobeschildering.

De kapverdieping wordt belicht door een dubbel openslaand vierruits venster. De oostelijke gevel heeft een driedelig samengesteld houten kruisvenster, voorzien van kleine roedenverdeling (zesruits bovenlichten, vierruits onderlichten). Links daarvan is in de oostelijke gevel waarschijnlijk omstreeks 1950 een dubbel openslaande zesruitse deur aangebracht. Het zuidelijke deel van het huis was in gebruik als stal. In de topgevel van de zuidelijke gevel is een vierruits venster.

De achter het huis aan de zuidelijke zijde van het perceel gelegen schuur met gepotdekselde wanden heeft een rechthoekige plattegrond en een met riet gedekt schilddak, dat aan de gedeeltelijk open noordelijke zijde hoger is aangezet. Het houten gebint met vier spanten, waarvan de stijlen op bakstenen poeren zijn gesteld, heeft een op korbelen rustende overstek en is nog geheel compleet.

Waardering.

De voormalige dienstwoning met schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Nederland, in het bijzonder de grootschalige ontginning van woeste gronden in de 20ste eeuw en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dienstwoning. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de aan de landschappelijke omgeving aangepaste sobere ornamentiek. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van het te beschermen grootschalige landgoed 'De Utrecht'. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Utrecht: dienstwoning met grote schu…
location_on Monumenten Kaart rond Esbeek

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt