Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dubbele woonhuis in Budel Dorplein

Hoofdstraat 76
6024 AA, Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1895
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 518889
Type: Woonhuis

Omschrijving van Dubbele woonhuis

Inleiding

Het DUBBELE WOONHUIS werd gebouwd in 1895, als onderdeel van het vanaf 1892 door de gebroeders Dor opgezette fabrieksdorp ten behoeve van de door hen opgerichte zinkfabriek. Het pand heeft elementen van Chaletstijl en Jugendstil. De vensterindeling van het pand is rond 1990 gewijzigd.

Omschrijving

Het dubbele woonhuis bestaat uit een dwars geplaatst tweelaags deel met uitbouw, respectievelijk onder wolf- en zadeldak met zwarte kruispannen. Ter linkerzijde bevinden zich twee eenlaagse delen onder zadeldak, waarvan breedte en hoogte versmallen. De nokas van deze met opnieuw verbeterde Hollandse dakpannen belegde daken loopt parallel aan de straat. Alle daken hebben een overstek. De gevels zijn opgetrokken uit rode Belgische baksteen en geglazuurde baksteen bij dorpels en bogen.

Het woonhuis nummer 77 bestaat uit twee delen. Het vooruitspringende deel heeft op begane grond en etage gekoppelde vensters met segmentbogen. Zowel de voor- als de verder blinde zijgevel met siermetselwerk onder de goot zijn voorzien van Jugendstil muurankers. De topgevel bezit een rondboograam met sierroeden en een houten sierbetimmering.

Links hiervan is er een portiek met paneeldeur, gevormd door een balkon met opengewerkte borstwering, rustend op een baksteen pijler en laag muurtje langszij. Hier boven balkondeuren en een topgevel met sierbetimmering.

Het middelste bouwdeel bezit rechts een klein vierruits raam, een paneeldeur onder getoogd gedeeld bovenlicht en een vernieuwd getoogd zesruits raam. Het dak is voorzien van een niet oorspronkelijke dakkapel.

Het bouwdeel links bezit een dichtgezet kelderraam, een opkamerraam en een vernieuwd getoogd zesruits raam. De zijgevel heeft op zolderhoogte een klein raam.

Waardering

De dubbele woning is van algmeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van De Kempen, namelijk de stichting van fabrieksnederzettingen met woningen voor alle sociale lagen, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling woning voor arbeiders tijdens de industrialisatie. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het als gezicht te beschermen fabrieksdorp Dorplein. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dubbele woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Budel Dorplein

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt