Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dubbel woonhuis in Budel Dorplein

Hoofdstraat 65
6024 AA, Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1895
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 518877
Type: Woonhuis

Omschrijving van Dubbel woonhuis

Inleiding

Het DUBBELE WOONHUIS is gebouwd in 1895, als onderdeel van het vanaf 1892 door de gebroeders Dor opgezette fabrieksdorp ten behoeve van de door hen opgerichte zinkfabriek. Het pand staat op de hoek van Hoofdstraat en Anton Stevensstraat. Rond 1990 is de indeling van de vensters gewijzigd. Het laagste bouwdeel is verbouwd tot garage: het geheel dient heden als één woning.

Omschrijving

Het van origine dubbele woonhuis bestaat uit een drielaags dwars geplaatst deel onder zadeldak, een iets smaller anderhalflaags deel onder zadeldak en hierop volgend een eenlaags weer iets smaller gedeelte onder zadeldak: beide laatste parallel aan de straat.

De daken hebben een overstek aan de zijden. De gevels zijn opgetrokken uit rode Belgische baksteen met getande bogen rondom de bovenlichten en reliëfmetselwerk bij het hoogste bouwdeel. De muren zijn voorzien van rechte steekankers. Het hoogste bouwdeel bezit rechts een getoogd venster en links een paneeldeur onder getoogd gedeeld bovenlicht. Op de etages erboven bevinden zich elk twee getoogde vensters. Het middelste bouwdeel bezit twee getoogde vensters. Het linker gedeelte is verbouwd tot garage en is voorzien van een getoogde garagedeur. De rechtergevel is blind. De linkergevel bezit sinds de verbouwing twee getoogde ramen op de begane grond in plaats van één op de zolder.

De achtergevel van het hoogste bouwdeel heeft verspringend geplaatste vensters. De vensterindeling van de andere delen is gewijzigd. De garage is enigszins uitgebouwd.

Waardering

Het van oorsprong dubbele woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van De Kempen, namelijk de stichting van fabrieksnederzettingen met woningen voor alle sociale lagen, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling woning voor arbeiders tijdens de industrialisatie. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het als gezicht te beschermen fabrieksdorp Dorplein. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dubbel woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Budel Dorplein

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt