Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pand met dubbel woonhuis in Budel Dorplein

Hoofdstraat 26
6024 AA, Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1895
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 518875
Type: Woonhuis

Omschrijving van Pand met dubbel woonhuis

Inleiding

Het pand werd als DUBBEL WOONHUIS gebouwd rond 1895 te Budel-Dorplein, als onderdeel van het fabrieksdorp zoals dat vanaf 1892 werd opgezet door de gebroeders Dor ten behoeve van de door hen opgerichte zinkfabriek. Het is nu in gebruik als woonhuis voor één gezin.

Omschrijving

Het tweelaagse dubbele woonhuis heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond. De gevels zijn geblokt gepleisterd en wit geschilderd, de plint grijs. Op de beide zadeldaken liggen rode kruispannen. De daken met overstek liggen parallel aan de straat.

In de gevel aan de straatzijde bevinden zich twee vensters in een rondboognis. Het bovendeel van de vensters is kleppend, daaronder is een zesruits indeling. De linkergevel is van links naar rechts als volgt ingedeeld.

Onder de kap links bevindt zich een driezijdige erker met kleine roedenverdeling, rechts een paneeldeur onder getoogd bovenlicht.

De zolderetage bezit twee getoogde stolpvensters met vierruits onderpaneel. In de zijde onder de rechterkap bevinden zich zowel op de begane grond als op de zolderetage twee van deze vensters.

De raamopeningen zijn onregelmatig gespatieerd. De rechtergevel is van links naar rechts als volgt ingedeeld.

Onder de kap links is er een getoogd venster en op de zolder twee ramen. Rechts een smalle tweelaags uitbouw onder plat dak met op elke etage een klein (toilet)raam. Hierna volgt een inspringend tweelaags deel onder plat dak, geplaatst voor de kap rechts. Op de begane grond bevindt zich een getoogd raam en op de eerste etage een rechthoekig venster.

De achtergevel bestaat uit een eenlaags klein gedeelte onder plat dak met rechthoekig raam en een hoger gedeelte onder lessenaardak, eveneens voorzien van rechthoekige ramen.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de Kempen, namelijk de stichting van fabrieksnederzettingen met woningen voor alle sociale lagen, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling woning voor arbeiders tijdens de industrialisatie. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het als gezicht te besschermen fabrieksdorp Dorplein. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pand met dubbel woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Budel Dorplein

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt