Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Huize de Goren in Eindhoven

Huize de Gooren
Parklaan 54
5613 BH, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1916
Architect: J.W. Hanrath
Publicatie: 20020805
Rijksmonument ID: 518813
Type: Woonhuis

Omschrijving van Huize de Goren

Inleiding

Vrijstaande VILLA, "Huize De Goren", gebouwd in 1916 in Traditionalistische stijl, naar ontwerp van J.W. Hanrath, in opdracht van (textielfabrikant) J. Elias. Nu is er een kantoor in gehuisvest.

Het pand ligt aan de Parklaan in het Villapark Tongelre, nabij het centrum van Eindhoven.

Aan de achterzijde is een moderne aanbouw toegevoegd. Die buiten de bescherming valt.

Omschrijving

Tweelaags pand in een rechthoekige plattegrond onder een afgeplat schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. De daklijn is geknikt; het dak heeft een groot overstek.

Het geheel is uitgevoerd in baksteen waarbij tegen de voorgevel, aan beide uiteinden, erkers zijn aangebracht die doorlopen over de begane grond en de verdieping. Tussen de erkers bevindt zich een rondboog portiek met een omlijsting waarin afwisselend baksteen en natuursteen blokken zijn toegepast. Voor de ingang, een rechthoekige deur met zijlichten en een boogvormig bovenlicht, is een trapje aangebracht.

Van de samengestelde ramen zijn de bovenlichten voorzien van glas-in-lood, onder zijn luiken aangebracht.

De rechterzijgevel heeft een uitbouw onder schilddak; in de hoek die deze uitbouw met de hoofdmassa maakt is een eenlaagse bouwmassa met balkon met baksteen balustrade aangebracht, in de aanbouw zijn rondboogramen en een rondboogdeur aanwezig.

Verspreid in het dakvlak bevinden zich dakkapellen, boven de ingang voorzien van een gebogen fronton met geprofileerde lijst.

De villa is voorzien van een tuin rondom, aan de straatzijde begrensd door een smalle strook water. De oprijlaan wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren sierhek tussen bakstenen pijlers. In de baksteen is een natuurstenen band aangebracht met opschrift "Huize de Goren". Deze pijlers worden bekroond door een natuurstenen kapiteel met lantaarn.

Waardering

De villa is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van fabrikantenwoningen in een nieuw ontwikkeld villapark; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de verzorgde stijl en detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Hanrath. Het huis heeft ensemblewaarden als onderdeel van het villapark Tongelre. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Huize de Goren
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt