Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kindergraf van familie De Block in Eindhoven

St Jorislaan 37
5614 AA, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1878
Architect: L. de Vriendt
Publicatie: 20021104
Rijksmonument ID: 518806

Omschrijving van Kindergraf van familie De Block

Inleiding

FAMILIEGRAF van de familie De Block (tabaksfabrikanten) op de begraafplaats van de St. Joriskerk in het stadsdeel Stratum. Het graf bestaat uit een kindergraf waaromheen een viertal gedenkstenen van diverse familieleden zijn geplaatst.

Omschrijving

Dit kindergraf neemt een centrale plaats in door de ligging maar ook vanwege de opvallende verschijningsvorm. Het meisje is slapend, liggend in kussens, afgebeeld. De sculptuur, uitgevoerd in witte natuursteen, is gemaakt door beeldhouwer L. de Vriendt in 1878. Het beeld is in een glazen kistje op een natuurstenen sokkel gezet. De glasplaten zijn gevat in ijzeren profielen waarbij de hoeken door middel van smeedijzeren krullen worden benadrukt. De sokkel heeft bewerkte panelen, aan één zijde is een gedicht gegraveerd, op een andere zijde is de tekst AAN ONS ENIGST DOCHTERTJE/LOUISE ADOLPHINE HELENE THEORINE/DE BLOCK/GEBOREN TE STRATUM 26 SEPTEMBER 1873/EN ALDAAR OVERLEDEN 1 JANUARI 1878 leesbaar. Verder is dekoratief beeldhouwwerk in de vorm van bloemmotieven op de sokkel aangebracht. Op de grafplaten rondom de sokkel zijn enkele inskripties leesbaar, onder andere de namen A.A.R. de Block 1901, A... de Block-Smulders 1930 en R.L. de Block 1953. Aan de voorzijde (vanaf de entree van het kerkhof gezien) zijn twee hardstenen stoeppalen geplaatst.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het kindergraf. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het atelier De Vriendt. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch uiterst zeldzaam, vooral vanwege de aanwezigheid van de glazen omhulling.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kindergraf van familie De Block
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt