Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dubbel woonhuis, deel van de oude lintstructuur van Gestel in Eindhoven

star star star star (2)
Hoogstraat 313
5654 NB, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1910
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 518804
Type: Woonhuis

Omschrijving van Dubbel woonhuis, deel van de oude lintstructuur van Gestel

Inleiding

Dubbel WOONHUIS, gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw aan de Hoogstraat, deel van de oude lintstructuur van Gestel.

Omschrijving

Eénlaags vrijstaand pand onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het geheel bevat twee woningen van elk vier traveeën breed, in opzet aan elkaar gespiegeld. De geleding in twee woningen wordt aan de buitenzijde aangegeven door lisenen die op de hoeken van het pand en in het midden van de voorgevel zijn geplaatst.

Het geheel is uitgevoerd in baksteen waarbij de zijgevels geheel bepleisterd zijn. De voorgevel is gepolychromeerd, hierin is het baksteenpatroon gevolgd en zijn speklagen en mozaiek in de bovenste rand van de gevel in een afwijkende kleur aangegeven. De plint is gepleisterd uitgevoerd, evenals de lijst onder de goot. Het dak is aan de voorzijde voorzien van een gootlijst. De topgevels van de zijgevels hebben een iets opstekende rand. Het dakvlak is gedekt met verbeterde Hollandse pannen, kleine daklichten die hierin zijn aangebracht zijn van een latere datum.

De woningen zijn voorzien van getoogde paneeldeuren met een kleine natuurstenen opstap. De getoogde ramen hebben een gedeeld bovenlicht waarvoor falbala's zijn geplaatst. Deuren en ramen zijn in geprofileerde stuclijsten gevat. In de topgevel opzij is een T-raam aangebracht.

Waardering

De woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de middenstandswoning. Ze hebben architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door hun sobere vormentaal en de bijzondere polychrome geveldecoratie. De panden zijn tevens van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Voorbeelden van een dergelijke polychrome baksteen imitatie zijn uiterst zeldzaam.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dubbel woonhuis, deel van de oude lints…
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (2)
  Dubbel woonhuis, deel van de oude lintstructuur van Gestel Dubbel woonhuis, deel van de oude lintstructuur van Gestel
  Hoogstraat 313, Eindhoven, Noord Brabant, NL
 • star star star star
  1
  Tegenwoordig woont er een bk
 • Dubbel woonhuis, deel van de oude lintstructuur van Gestel Dubbel woonhuis, deel van de oude lintstructuur van Gestel
  Hoogstraat 313, Eindhoven, Noord Brabant, NL
 • star star star star
  2
  Wij hebben hier van 1969 tot 1977 gewoond.Groot koud huis.In 1969 was de wc buiten!!,gewoon een plank met een gat eronder .Douche was er ook geen.Heeft mn vader zelf aan laten leggen Buiten ,Binnen mocht er niets veranderd worden.Veel kou geleden in dit huis.
In de buurt