Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafkapel familie Smits Van Oyen, begraafplaats Catharinakerk in Eindhoven

Begraafplaats Catharinakerk
Zwembadweg 22
5611 KS, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1875-1900
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 518781
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Grafkapel familie Smits Van Oyen, begraafplaats Catharinakerk

Inleiding

GRAFKAPEL van de familie Smits van Oyen, uitgevoerd in een Neo-Gotische stijl.

Omschrijving

Kapel op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak, uitgevoerd in rode strengperssteen, het dak gedekt met leien. In het metselwerk zijn natuurstenen speklagen aangebracht met geometrische patronen uitgehakt. De topgevel is voorzien van een spitsboogfries, dat uitloopt in hoeklisenen en wordt bekroond door een natuurstenen deklijst met kruis.

Aan de voorzijde is een houten paneeldeur, rijk bewerkt, in een hardstenen omlijsting geplaatst. Erboven is een latei met reliëf en het opschrift SMITS VAN OYEN geplaatst. In het boogveld van de spitsboog boven de deur is onder andere het familiewapen gebeeldhouwd. In de zijgevels zijn kleine spitsboograampjes aangebracht, gevuld met glas-in-lood. In het interieur bestaat het plafond uit troggewelfjes. Tegen de achterwand van de kapel is een gekruisigde Christus geplaatst. Tegen de zijwanden zijn marmeren gedenkplaten aangebracht.

Voor de kapel is een kleine trap aangebracht, links ervan is een rechthoekig stuk grond omgeven door een lage muur en smeedijzeren hekwerk.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van een Neo-Gotische grafkapel. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,grafkapel(h),begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafkapel familie Smits Van Oyen, begra…
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!