Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalige hoofdonderwijzerswoning in Eindhoven

Reigerlaan 1
5613 CD, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1914
Architect: J.W. Hanrath
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 518774
Type: Woonhuis

Omschrijving van Voormalige hoofdonderwijzerswoning

Inleiding

ONDERWIJZERSWONING, nu woonhuis, gebouwd in 1914 door J.W. Hanrath in Traditionalistische stijl.

Omschrijving

Tweelaags pand onder schilddak waarvan de nok haaks op de straat staat. Het dak is gedekt met golfpannen. Het pand is uitgevoerd in baksteen en heeft een rechthoekige plattegrond waarbij tegen de rechter zijgevel een aanbouw is geplaatst. Deze aanbouw is één laag hoog met een balkon, voorzien van een opengewerkte baksteen balustrade. Aan de linkerkant is iets terugliggend ten opzichte van de voorgevel een éénlaags aanbouw onder schilddak aanwezig, hier bevindt zich de ingang van het huis.

De gevels zijn wit gesausd, in het metselwerk zijn tussen de ramen van de verdieping en die van de begane grond verdiepte vlakken, onder de goot is een sierrand aanwezig.

De ramen zijn onderverdeeld door middel van kleine roeden en op de begane grond voorzien van luiken (in de onderlichten is de roedenverdeling daar reeds verdwenen).

Waardering

De woning is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het Nutsonderwijs in het interbellum. Het is tevens van belang als voorbeeld van een typologische ontwikkeling van het schoolgebouw met bijgebouwen. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl, de detaillering en als voorbeeld van het werk van de architect Hanrath. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het is waardevol vanwege de gaafheid van in- en exterieur. Het is als geheel zeldzaam.

Tags: gebouwen, woonhuizen,onderwijzerswoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalige hoofdonderwijzerswoning
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!