Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Klokgebouw (Philipsgebouw SA) in Eindhoven

Philipsgebouw SA
Glaslaan 2
5616 LW, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1928 en 1929
Architect: A. de Broekert
Publicatie: 20040216
Rijksmonument ID: 518769
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Klokgebouw (Philipsgebouw SA)

Inleiding

Meerlaags, FABRIEKSGEBOUW met FABRIEKSWATERTOREN gebouwd naar ontwerp van architect A. de Broekert van het Philips Ingenieursbureau. Het geheel kwam in twee bouwfasen in 1928 en 1929 tot stand in Functionalistische stijl.

Het object grenst direct aan het spoor, op de hoek van het terrein met de Beukenlaan.

Omschrijving

Zes laags pand onder een plat dak. Het pand bestaat uit twee op vierkante plattegrond gebouwde bouwmassa's. Aan de zuidzijde zijn uitstekende liftschachten annex trappenhuizen geplaatst, deze zijn iets hoger opgetrokken en steken boven de dakrand uit. Aan de noordzijde is een torenachtige bouwmassa van acht lagen met een opbouw aanwezig. In de opbouw bevindt zich een waterreservoir. Aan de spoorzijde is tussen de uitbouwen van liftschachten een éénlaagse bouwmassa onder plat dak aanwezig. Het geheel, zowel de constructie als de invulling, is uitgevoerd in beton. Overal zijn brede ramen, voorzien van metalen kozijnen met een kleine roedenverdeling geplaatst. De ramen vullen de gehele breedte van de traveeën.

Waardering

Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid, in het bijzonder de stichting van de op nationaal niveau van belang zijnde Philipsfabrieken en als visualisatie van de typologische ontwikkeling van de grootschalige hoogbouw voor de industrie. Het heeft innovatieve waarde vanwege de grootschalige en technisch uitgewerkte toepassing van gewapend betonconstructies. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de uiterst sobere maar indrukwekkende vormgeving en als voorbeeld van de toegepaste combinatie van bouwelementen; het is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de architect A. de Broekert. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het ex- en interieur. Het is zeldzaam wegens opzet en constructie van onder meer de ingebouwde watertoren en als deel van een samenhangend industrielandschap langzamerhand zeldzaam.

Tags: gebouwen, woonhuizen,fabrieksgebouw,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Klokgebouw (Philipsgebouw SA)
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt