Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dubbele dienstwoning bij villa De Laak in Eindhoven

De Laak
Nachtegaallaan 2
5611 CV, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1906-1907
Architect: J.W. Hanrath
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 518759
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Dubbele dienstwoning bij villa De Laak

Omschrijving

DUBBELE DIENSTWONING, eenlaags pand op een rechthoekige plattegrond, voorzien van een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. De woningen zijn gespiegeld ten opzichte van elkaar en elk drie traveeen breed. Het geheel is uitgevoerd in baksteen. Het dak is gedekt met leisteen en heeft een gootlijst, deze lijst loopt over dezelfde hoogte om de zijgevel door. De topgevel is hier voorzien van windveren. De deuren bevinden zich in het midden van de gevel, aan weerszijden daarvan zijn twee beluikte schuiframen met een kleine roedenverdeling aangebracht. De schuiframen in de zijgevel zijn met luiken uitgevoerd. Boven de deuren en ramen zijn in de strekken aanzet- en sluitstenen in natuursteen geplaatst. Verspreid in het dakvlak bevinden zich dakkapellen waarvan de middelste bekroond wordt door een fronton. Ook de ramen van de dakkapellen zijn voorzien van een kleine roedenverdeling. Midden in het dakvlak (tussen de dakkapellen) staan zowel aan de voor- als aan de achterzijde van het dak, hoge smalle schoorstenen.

Voor de woningen is een smalle strook groen aanwezig, van de straat gescheiden door middel van een smeedijzeren hek.

Waardering

De dienstwoning is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van een buitenplaats voor de oprichter van de Philipsfabrieken binnen een nieuw opgezet villapark. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de verfijnde detaillering in de vormen van het 17e-eeuwse Hollandse Classicisme, het is van bijzonder belang is het oeuvre van de architect Hanrath. Het maakt deel uit van een complex met ensemblewaarden wegens de samenhang van de bebouwing met de inrichting van de landschappelijke tuin.

Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur; het is van belang wegens de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dubbele dienstwoning bij villa De Laak
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt