Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Witte Dorp in Eindhoven

Burghplein 1
5614 BA, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1937-1939
Architect: W. Dudok
Publicatie: 20010730
Rijksmonument ID: 518750
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Witte Dorp

Inleiding

De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van de wijk 'Het Witte Dorp'.

Omschrijving

Rij drielaags panden. Op de begane grond is een samengesteld raam aangebracht. Op de eerste verdieping bevinden zich een rond raam en een samengesteld raam in combinatie met een deur, die naar een zich verder over de gevel uitstrekkend balkon voert. Op de tweede verdieping zijn dicht op elkaar geplaatste vierruitsramen zichtbaar. Tegen de zijgevel van het eindpand, Burghplein 7 is een klein balkon op de eerste verdieping aangebracht. Van het adres Burghstraat 49 bevindt de drielaagse zijgevel zich aan het plein en heeft samengestelde ramen. Aan de kant van de Burghstraat is boven de voordeur een luifel aangebracht.

Waardering

De woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en stedenbouwkundige ontwikkeling van de industriestad, met name als voorbeeld van de ontwikkeling van nieuwe wijken in een vroege vorm van projectontwikkeling; ze zijn tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de rijtjeswoning. Ze hebben architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door hun sobere Functionalistische vormentaal en hun plaats in het werk van de architect Dudok. Ze hebben ensemblewaarden als onderdeel van een samenhangende woonwijk. Ze zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Witte Dorp
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt