Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Witte Dorp in Eindhoven

St Nicasiusstraat 1
5614 CD, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1937-1939
Architect: W. Dudok
Publicatie: 20010730
Rijksmonument ID: 518748
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Witte Dorp

Inleiding

De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van de wijk 'Het Witte Dorp'.

Omschrijving

De rij aan de eerste Wilakkerstraat bestaat uit tweelaags panden.

Op de begane grond is een erker aangebracht waarvan de afdekking als een luifel doorloopt tot boven de deur. Op de verdieping zijn dicht op elkaar geplaatste vierruitsramen zichtbaar.

De rij wordt beeindigd door hoekwoningen van een afwijkend type.

St. Nicasiusstraat 1 is een drielaags hoekpand met een kleine topgevel onder een flauw hellend zadeldak. De nok van het dak loopt evenwijdig aan de straat en staat haaks op de aangrenzende tweelaagse rij, de nok is echter niet veel hoger. De zijgevel is iets naar voren geplaatst (tot op de hoogte van de erkers van de aangrenzende rij in de Wilakkerstraat).

In de voorgevel zijn samengestelde ramen aangebracht, in de zijgevel bevinden zich vierkante ramen. Boven de deur is een luifel aangebracht.

Het pand heeft een éénlaagse aanbouw onder zadeldak.

De Sint Adrianusstraat 2, aan het andere uiteinde van het blok, is een tweelaags pand met topgevel, onder een zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat (in het verlengde van de aangrenzende rij).

De voorgevel is voorzien van samengestelde ramen, in de zijgevel zijn vierkante ramen en één rond raam aangebracht. Boven de deur steekt een luifel uit. Haaks op de hoofdmassa is een éénlaags aanbouw onder zadeldak geplaatst.

Waardering

De woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en stedenbouwkundige ontwikkeling van de industriestad, met name als voorbeeld van de ontwikkeling van nieuwe wijken in de vroege vorm van projectontwikkeling; ze zijn tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de rijtjeswoning. Ze hebben architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door hun sobere Functionalistische vormentaal en hun plaats in het werk van architect Dudok. Ze hebben ensemblewaarden als onderdeel van een samenhangende woonwijk. Ze zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Witte Dorp
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt