Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Witte Dorp in Eindhoven

Geldropseweg 136
5611 SM, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1937-1939
Architect: W. Dudok
Publicatie: 20010730
Rijksmonument ID: 518738
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Witte Dorp

Inleiding

De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van de wijk 'Het Witte Dorp'.

Omschrijving

Het pand Geldropseweg 136 sluit in hoogte en dakhelling aan bij de oudere bebouwing. Het is een drielaags pand met op de begane grond een deur en samengesteld raam. Op de eerste en tweede verdieping bevindt zich naast het balkon met deur een samengesteld raam. Aangrenzend is een rij panden gebouwd, aan de straat twee bouwlagen tellend, aan de achterzijde met een verdieping meer. Op de begane grond is een erker aangebracht waarvan de betonnen afdekking als een luifel doorloopt tot boven de deur. Op de verdieping zijn vijf rechthoekige ramen zichtbaar. Het geheel is door een aanbouw met de hoekbebouwing van de St. Jorislaan verbonden.

Waardering

De woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en stedenbouwkundige ontwikkeling van de industriestad, met name als voorbeeld van de ontwikkeling van nieuwe wijken in een vroege vorm van projectontwikkeling; ze zijn tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de rijtjeswoning. Ze hebben architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door hun sobere Functionalistische vormentaal en hun plaats in het werk van de architect Dudok. Ze hebben ensemblewaarden als onderdeel van een samenhangende woonwijk. Ze zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Witte Dorp
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt