Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Witte Dorp in Eindhoven

St Jorislaan 2
5611 PM, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1937-1939
Architect: W. Dudok
Publicatie: 20010730
Rijksmonument ID: 518735
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Witte Dorp

Inleiding

De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van de wijk 'Het Witte Dorp.

Omschrijving

Drielaags hoekpand met een ronde, omlopende erker op de begane grond. In deze erker zijn grote ramen aangebracht.

Aan de zijde van de Jorislaan is de deur in een portiek geplaatst. Op de eerste verdieping bevindt zich een samengesteld raam, op de tweede verdieping is een band vierruitsramen zichtbaar.

De gevel aan de Geldropseweg is van een deur met luifel en een erker voorzien. Een éénlaagse aanbouw onder zadeldak bevat een deur en kleine hooggeplaatste ramen. Het dak loopt door over een onderdoorgang naar aangrenzende bebouwing.

Waardering

De woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en stedenbouwkundige ontwikkeling van de industriestad, met name de ontwikkeling van nieuwe wijken in een vroege vorm van projectontwikkeling; ze zijn tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de rijtjeswoning. Ze hebben architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door hun sobere Functionalistische vormentaal en hun plaats in het werk van de architect Dudok. Ze hebben ensemblewaarden als onderdeel van een samenhangende woonwijk. Ze zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Witte Dorp
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt