Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

St. Jorislaan 1-15, Witte Dorp in Eindhoven

Witte Dorp
Burghstraat 35
5614 BC, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1937-1939
Architect: W. Dudok
Publicatie: 20010730
Rijksmonument ID: 518732
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van St. Jorislaan 1-15, Witte Dorp

Inleiding

De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met de aannemer P. van Grootel en maken deel uit van de wijk 'Het Witte Dorp'.

Omschrijving

Het eerste pand van de rij is drie lagen hoog en risaleert ten opzichte van de aansluitende rij tweelaags panden. De zijgevel grenst aan een smal pad. In de voorgevel zijn op de begane grond en verdieping samengestelde ramen aangebracht. Bij de tweelaagse panden is op de begane grond een erker aangebracht waarvan de betonnen afdekking als een luifel doorloopt tot boven de deur. Op de verdieping is een band vierruitsramen zichtbaar.

Waardering

De woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en stedenbouwkundige ontwikkeling van de industriestad, met name als voorbeeld van de ontwikkeling van nieuwe wijken in een vroege vorm van projectontwikkeling; ze zijn tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeing van de rijtjeswoning. Ze hebben architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door hun sobere Functionalistische vormentaal en door hun plaats in het werk van de architect Dudok. Ze hebben ensemblewaarden als onderdeel van een samenhangende woonwijk. Ze zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar St. Jorislaan 1-15, Witte Dorp
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt