Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Witte Dorp: rij tweelaags panden in Eindhoven

Witte Dorp
St Odastraat 13
5614 AL, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1937-1939
Architect: W. Dudok
Publicatie: 20010730
Rijksmonument ID: 518730
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Witte Dorp: rij tweelaags panden

Inleiding

De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van de wijk 'Het Witte Dorp'.

Omschrijving

Rij tweelaags panden. Op de begane grond is een erker aangebracht waarvan de betonnen afdekking als een luifel doorloopt tot boven de deur. Op de verdieping zijn dicht op elkaar geplaatste rechthoekige ramen zichtbaar. De rij wordt afgesloten door Sint Odulphusstraat 1, een drielaags pand, dwars geplaatst ten opzichte van de aangrenzende rij aan de Sint Odastraat. De gevel aan de Odulphusstraat heeft een éénlaags aanbouw onder zadeldak, haaks op de hoofdmassa. Boven de deur is een luifel aangebracht, in de gevel zijn samengestelde ramen zichtbaar.

Waardering

De woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en stedebouwkundige ontwikkeling van de industriestad, met name als voorbeeld van de ontwikkeling van nieuwe wijken in een vroege vorm van projectontwikkeling, ze zijn tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de rijtjeswoning. Ze hebben arcitectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door hun zobere Functionalistische vormentaal en hun plaats in het werk van de architect Dudok. Ze hebben ensemblewaarden als onderdeel van een samenhangende woonwijk. Ze zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Witte Dorp: rij tweelaags panden
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt