Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Witte Dorp: rij tweelaags panden in Eindhoven

Witte Dorp
1e Wilakkersstraat 20
5614 BH, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1937-1939
Architect: W. Dudok
Publicatie: 20010730
Rijksmonument ID: 518725
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Witte Dorp: rij tweelaags panden

Inleiding

De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van de wijk 'Het Witte Dorp'.

Omschrijving

Rij tweelaags panden. Op de begane grond is een erker aangebracht waarvan de afdekking als een luifel doorloopt tot boven de deur. Op de verdiepingzijn dicht op elkaar geplaatste vierruitsramen zichtbaar.

Deze rij wordt doorbroken door de nummers 40-42, die drie bouwlagen hoog zijn. Op de begane grond bevinden zich samengestelde ramen. Boven de deur met luifel is op de verdieping een rond raam aangebracht. Op de tweede verdieping zijn dicht op elkaar geplaatste vierruitsramen zichtbaar. Het eerste pand van de rij (nummer 20) wijkt af en telt drie bouwlagen met een kleine topgevel. In de gevel zijn samengestelde ramen aangebracht, boven de deur steekt een betonnen luifel uit.

Waardering

De woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en stedenbouwkundige ontwikkeling van de industriestad, met name als voorbeeld van de ontwikkeling van de nieuwe wijken in een vroege vorm van projectontwikkeling; ze zijn tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de rijtjeswoning. Ze hebben architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door hun sobere Functionalistische vormentaal en hun plaats in het werk van de architect Dudok. Ze hebben ensemblewaarden als onderdeel van een samenhangende woonwijk. Ze zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Witte Dorp: rij tweelaags panden
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt