Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastorie bij Steentjeskerk in Eindhoven

St Antoniusstraat 9
5616 RT, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1909
Architect: H. van Groenendael
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 518712
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Pastorie bij Steentjeskerk

Inleiding

PASTORIE, behorend bij de voormalige Sint Antoniuskerk, gebouwd tussen 1917 en 1919 door J.H.H. van Groenendael. Het pand bevat Neo-Classicistische elementen.

Omschrijving

PASTORIE, tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De voorgevel is, evenals de achtergevel, drie traveeën breed, de zijgevels tellen elk vijf traveeën. Het pand is uitgevoerd in Kunrader steen, de blokken steen zijn in een grillig patroon gebruikt, met uitzondering van de plint, de kroonlijst en pilasters waar de steen in regelmatige blokken is toegepast.

De gevels hebben een verticale geleding door Corintische pilasters in kolossale orde op de hoeken en aan weerszijden van de middentraveeën.

De deur, een dubbele houten paneeldeur met houtsnijwerk, bevindt zich in een portiek onder een gebogen fronton.

De bovenlichten van de ramen zijn voorzien van een kleine roedenverdeling.

De dakkapellen bevinden zich steeds in het midden van het dakvlak.

Tussen de kerk en de pastorie bevindt zich een éénlaags bouwlid onder plat dak dat beide onderdelen met elkaar verbindt.

In het interieur is de indeling gedeeltelijk gehandhaafd. Na de ingang komt men in een centraal gelegen hal, aan het uiteinde daarvan bevindt zich de trappartij. De trap met houten balustrade is oorspronkelijk. Op de begane grond zijn onder andere nog de paneeldeuren in een geprofileerde omlijsting aanwezig die uit de bouwtijd stammen. De kamer rechts van de ingang bevat een eenvoudige marmeren schouw.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de pastorie. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Van Groenendael. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van Eindhoven en de ligging ten opzichte van gezicht Philipsdorp. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastorie bij Steentjeskerk
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt