Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Schaapskooi in Woudenberg

Dashorsterweg 37
3931 NA, Woudenberg (Gemeente Woudenberg)
Utrecht
Bouwjaar: 1850-1900
Publicatie: 20011224
Rijksmonument ID: 518700
Type: Boerderij

Omschrijving van Schaapskooi

Inleiding

De negentiende-eeuwse SCHAAPSKOOI behoort van oudsher tot de ten oosten van de kooi gelegen boerderij Dashorst. De schapenhouderij en de daarmee samenhangende vorm van akkerbemesting speelde vanaf de Middeleeuwen een belangrijke rol in de landbouw in de Gelderse Vallei.

De schaapskooi ligt ten noorden van een bocht van de Dashorsterweg en is omringd door bomen en open weidegebied. Ten zuidoosten van de kooi bevindt zich de Dashorst.

N.B. In de schaapskooi is van gasbeton een wc-ruimte/voorheen melklokaal gemetseld. De vloer en fundering bestaat uit beton. De oorspronkelijke slietenzolder voor hooiopslag is niet meer aanwezig.

Omschrijving

De zuidwest-noordoost geori├źnteerde schaapskooi is in hout vanuit een rechthoekige plattegrond met afgeschuinde hoeken opgetrokken. De gevels bestaan uit horizontale, gepotdekselde delen, die aan de binnenzijde van de verticale wandconstructie bevestigd zijn. Het afgewolfde schilddak is met riet en rode vorstpannen gedekt.

In de voor- en achtergevel (zuidwest- en noordoostzijde) bevinden zich opgeklampte dubbele deuren en zolderluiken. In de uit vier travee├źn bestaande binnenruimte is de oorspronkelijke open, driebeukige ruimte met houten kapconstructie (gordingenkap) grotendeels intact. Een aantal spanten is gemerkt (I, II, IIII).

Waardering

De schaapskooi is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als vrij gaaf en redelijk zeldzaam voorbeeld van een negentiende-eeuwse schaapskooi, vanwege de karakteristieke hoofdvorm en materiaalgebruik en als herinnering aan de geschiedenis van de schapenhouderij en de daarmee samenhangende vorm van akkerbemesting.

De kooi heeft landschappelijke waarde vanwege de beeldbepalende ligging in een bocht van de Dashorsterweg.

Tags: agrarische gebouwen,schaapskooi,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Schaapskooi
location_on Monumenten Kaart rond Woudenberg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt