Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Viersprong: koetshuis in Woudenberg

De Viersprong
Zeisterweg 84
3931 MG, Woudenberg (Gemeente Woudenberg)
Utrecht
Bouwjaar: 1894
Publicatie: 20011224
Rijksmonument ID: 518693

Omschrijving van De Viersprong: koetshuis

Inleiding

KOETSHUIS aan de Doornseweg, gebouwd in 1894 en behorende bij het complex De Viersprong, uitgevoerd in een met het hoofdgebouw overeenkomstige stijl.

Omschrijving

Het éénlaagse KOETSHUIS is vanuit een rechthoekige plattegrond in baksteen opgetrokken. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De dakschilden worden afgesloten met houten bakgoten op gemetselde klossen. De topgevels zijn uitgevoerd als trapgevels met ezelsruggen en sierankers. De zuidelijke langsgevel bevat een licht risalerende Vlaamse gevel met een trapgevel en een met pannen gedekte steekkap. In de risaliet bevindt zich een getoogde inrijopening onder strek, met daarboven een rondboogvormige vensteropening. Links en rechts bevindt zich een getoogd stalvenster. De venster bevatten thans kunststof kozijnen en ramen. In de oostelijke kopgevel bevindt zich een getoogde houten deur met daarboven een houten luik.

Waardering

Het koetshuis van De Viersprong is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een koetshuis in stijl en functie behorende bij het hoofdgebouw.

Het koetshuis heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met het hoofdgebouw en de beeldbepalende ligging aan de Doornseweg.

Tags: gebouwen, woonhuizen,koetshuis(l),bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Viersprong: koetshuis
location_on Monumenten Kaart rond Woudenberg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!