Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

T-boerderij in Hooge Mierde

Prins Hendriklaan 1
5095 NA, Hooge Mierde (Gemeente Reusel De Mierden)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1920
Publicatie: 20010508
Rijksmonument ID: 518681
Type: Boerderij

Omschrijving van T-boerderij

Inleiding.

De T-BOERDERIJ is rond 1920 gebouwd in opdracht van de verzekeringsmaatschappij 'De Utrecht' en is gelegen in het heideontginningsgebied "De Utrecht". Zij maakt onderdeel uit van een groter geheel, het gelijknamige landgoed, dat is aangelegd door de verzekeringmaatschappij in de jaren na 1898 en onder meer is gelegen in de gemeenten Reusel-De Mierden en Hilvarenbeek.

Omschrijving.

De gevels van het T-vormige eenlaagse gebouw zijn opgetrokken uit machinale baksteen, met een tandlijst onder de goot, in de muren bevinden zich rechte steekankers. De plint is gepleisterd. Op beide zadeldaken liggen muldenpannen. Op één vereenvoudigd raam na, hebben alle T-vensters onder segmentboog de oorspronkelijke indeling met roedenverdeling in het bovenlicht en halve luiken met beschildering in rood, wit en groen met diabolo-motief. Dat zijn er verder twee in de voorgevel en twee in de zijgevels. De vernieuwde paneeldeur heeft een dicht bovenlicht met bovengenoemd motief. In de kopse gevels bevinden zich ramen op de zolderverdieping, het middelste geflankeerd door twee kleinere.

Het bedrijfsgedeelte is veel lager dan het woongedeelte en heeft vierruits stalramen.

Waardering.

De T-boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Nederland, in het bijzonder de grootschalige ontginning van woeste gronden in de 20ste eeuw en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij.

Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de aan de landschappelijke omgeving aangepaste sobere ornamentiek. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van het te beschermen grootschalige landgoed 'De Utrecht'. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar T-boerderij
location_on Monumenten Kaart rond Hooge Mierde

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt