Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Seinhuis post I in Simpelveld

Vroenkuilerweg 2a
6369 WB, Simpelveld (Gemeente Simpelveld)
Limburg
Bouwjaar: 1900-1925
Publicatie: 20010319
Rijksmonument ID: 518644
Type: Gebouw

Omschrijving van Seinhuis post I

Inleiding

SEINHUISJE behorend tot het stationscomplex Simpelveld.

Datering XX a. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch.

Op het complexterrein bevinden zich twee seinhuisjes. Dit seinhuisje betreft de zogenoemde Post I.

De bedieningsinstallatie met seinen, kabels en kabelgeleidingen en wissels is eveneens beschermd.

Omschrijving

Seinhuisje op een rechthoekige plattegrond. Het gebouwtje telt een bouwlaag plus souterrainverdieping en wordt afgedekt met een houten plat dak. De souterrainverdieping is uitgevoerd in Kunradersteen, de eerste bouwlaag in hout. Rechthoekige houten vensters en deur.

VOORGEVEL met in souterrainverdieping drie vensters met roedeverdeling. In de eerste bouwlaag vier vensters waarvan een driedelig. Aan de rechterzijgevel een metalen toegangstrap naar de deur in de eerste bouwlaag. In de linkerzijgevel in de souterrainverdieping een rechthoekig luik. In de eerste bouwlaag twee vensters.

INTERIEUR met authentiek mechanisch beveiligingsysteem met bloktoestellen en hendelinrichting ten behoeve van de armseinen en wissels.

Bedieningsinstallaties, seinen, kabels en kabelgeleidingen en wissels zijn eveneens beschermenswaardig.

Waardering

Het seinhuisje Post I met bedieningsinstallaties, seinen, kabels en kabelgeleidingen en wissels bezit als onderdeel van het stationscomplex Simpelveld cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het geheel biedt voor de geschiedenis van de techniek een complete documentatie waardoor kennis van en inzicht in een hoofdstuk van de spoorweggeschiedenis wordt verschaft hetgeen een algemeen belang vertegenwoordigt. Het seinhuisje bezit architectuurhistorische waarden wegens het bijzondere materiaalgebruik en de samenhang tussen ex- en interieur. Ensemblewaarde bezit het geheel als essentieel onderdeel van het grotere stationscomplex met station, watertoren en overige infrastructuur. Het seinhuisje is tenslotte van belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van ex- en interieur en de bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,seinhuis,transport,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Seinhuis post I
location_on Monumenten Kaart rond Simpelveld

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!