Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Langsdeelschuur in Vierlingsbeek

Burggraaf 2
5821 BK, Vierlingsbeek (Gemeente Boxmeer)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1875
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 518580
Type: Boerderij

Omschrijving van Langsdeelschuur

Inleiding

Westelijk van de boerderij Burggraaf 2 staat een direct aan de openbare weg gesitueerde LANGSDEELSCHUUR, die gedeeltelijk uit omstreeks 1875 dateert, maar waarvan althans het metselwerk later, wellicht omstreeks 1910, grotendeels vervangen is. Het gebouw is in ambachtelijk-traditionele vormen opgetrokken.

Omschrijving

De eenlaags schuur heeft een rechthoekige plattegrond en staat met de nokas parallel aan de straat. Het zadeldak is aan de beide zijden afgewolfd en is belegd met tuile du nord pannen.

De noordelijke gevel is opgetrokken in handvorm baksteen en geleed door pilasters. De schuur telt drie travee├źn. Per travee is in de noordelijke gevel een klein vierruits getoogd stalvenster geplaatst. De schuur is gedeeltelijk opgetrokken in machinale baksteen, afgezet met een tandlijst en voorzien van smeedijzeren muurankers. In de oostelijke gevel een opgeklampte deur en een schuifdeur. Ook in de westelijke gevel bevindt zich een opgeklampte deur. Op het erf verder een bakstenen kippenhok en enkele hoogstammige fruitbomen.

Waardering

De langsdeelschuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Maasgebied; het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de meerledige hoeve. Het heeft architectonisch belang als voorbeeld van de ambachtelijke bouwtrant in het laatst van de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur.

Tags: agrarische gebouwen,schuur(m),boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Langsdeelschuur
location_on Monumenten Kaart rond Vierlingsbeek

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!