Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kazematten in Vierlingsbeek

Staaiweg 25
5821 AM, Vierlingsbeek (Gemeente Boxmeer)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1939-1940
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 518577

Omschrijving van Kazematten

Inleiding

Op de westelijke oever van de Maas staat, ten zuiden van de Staaiweg, vrij in de uiterwaard en gescheiden van de Staaiweg door het Afleidingskanaal, het betonnen restant van een KAZEMAT van het type G, waarschijnlijk een (180) hz, daterende uit 1939. Ter bemachtiging van de 9,5 ton zware gietstalen koepel heeft de Duitse bezetter in 1941 de kazemat opgeblazen. De kazemat beveiligde met (1) de veerplaats tegen een vijandelijke oversteek vanaf de oostelijke oever.

Omschrijving

Van de kazemat resteert de werkvloer met de gewapend-betonnen omhulling van de als schroot afgevoerde gietstalen koepel. Uit het beton steekt een deel van de stalen wapening. Duidelijk waarneembaar zijn de aanhechtingspunten van de verdwenen koepel. De oostelijke, noordelijke en een deel van de zuidelijke wand hebben hun oorspronkelijke vorm behouden; de westelijke wand is door de explosie een kwartslag gedraaid.

Waardering

De bouwval van een kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de aanleg van een verdedigingslinie kort voor de Tweede Wereldoorlog, gebruikmakend van bestaande elementen in het landschap; het is van belang voor de typologische ontwikkeling van de kazematten. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de verdedigingslinie op de oostoever van de Maas. Het is als voorbeeld van een door de bezetter onttakelde kazemat betrekkelijk zeldzaam.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kazematten
location_on Monumenten Kaart rond Vierlingsbeek

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!