Herenhuis 't Hoog Huijs in Oeffelt
Omschrijving van Herenhuis 't Hoog Huijs
Inleiding
HERENHUIS uit ca. 1860, genaamd " 't Hoog Huijs". Vermoedelijk gebouwd voor landbouwer Jan Geurts. Van 1876-1877 was hierin het klooster "St. Josephgesticht" gevestigd voor de zusters van de H.Carolus Borromeus (Trier). Het huis staat met drie zijden vrij op het perceel. De voorgevel met frontale stoep ligt aan de Beugenseweg. Nu is het huis in gebruik als dubbelwoonhuis. De ingang van huis no. 26 ligt in de rechterzijgevel.
Omschrijving
Langwerpig tweelaags blokvormig woonhuis onder geknikt schilddak met overstek. Het dak is gedekt met verbeterde Hollandse dakpannen, het heeft een bekroning van twee hoekschoorstenen. Het symmetrische huis is vijf traveeën breed. Het is opgetrokken uit handgevormde baksteen, gemetseld in kruisverband voorzien van hoekpilasters met in de voorgevel een middenrisaliet met tympaan-achtige bekroning. Het huis, dat geheel onderkelderd is, heeft t.o.v. de straat een verhoogde begane grondvloer. De muuropeningen zijn voorzien van zes- en achtruits vensters, ze hebben afgeronde bovenhoeken evenals de bovenlichten van de houten vensters. De dubbele voordeur heeft een monumentale omlijsting met een kroonlijst.
Aan de achterkant heeft het huis een eenlaags uitbouw, waarop zich een balkon bevindt, tussen twee parallelle zadeldaken waarvan de nokrichting loodrecht op de straat staat.
In bovenlicht van de voordeur gekleurd glas-in-lood met familiewapen: waarop een lam, drie klaverbladen en een witte balk. Boven het wapen een gevleugelde helm.
Het interieur van het huis is vrij authentiek. Het bevat geornamenteerde stucplafonds, fraai timmerwerk en drie-panelige binnendeuren. Centraal in huis bevindt zich de hal met daarin een rondbogige doorgang naar de bordestrap. De trap heeft twee gesneden trappalen en gedraaide balusters.
Waardering
Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van rijk gedetailleerde woningen voor de plattelandselite; het is van belang voor de geschiedenis van de religieuze congregaties; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.
Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Boerderij op T-vormige plattegrond met dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels Urlingsestraat 23, Oeffelt
- Boerderij op T-vormige plattegrond, met dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels, stal met middenlangsdeel onder wolfdak Dorpsstraat 4, Oeffelt
- Dwarshuis onder met pannen belegd wolfdak Kerkstraat-zuid 12, Oeffelt
- Vm. De Wijngaard Lietingsestraat 13, Oeffelt
- Dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels Kerkplein 2, Oeffelt
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Oeffelt (Noord Brabant)