Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Langsdeelschuur in Beugen

Dorpsstraat 45
5835 AG, Beugen (Gemeente Boxmeer)
Noord Brabant
Bouwjaar: circa 1875
Publicatie: 20060606
Rijksmonument ID: 518525
Type: Gebouw

Omschrijving van Langsdeelschuur

Inleiding

Aan de noordelijke zijde van het erf van het complex staat een driebeukige LANGSDEELSCHUUR, gebouwd omstreeks 1875.

Omschrijving

Het object heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak met wolfeind en eindstaart, belegd met oud Hollandse pannen.

In het bijzonder aan de oostelijke zijde is het dak zeer laag aangezet. De lage handvorm bakstenen muur is aan deze zijde voorzien van gemetselde steunberen. In de zuidelijke gevel geeft een getoogde opgeklampte inrijpoort toegang tot het interieur. Naast de poort is een vierruits venster aangebracht. tegen de zuidelijke gevel staat een later aangebouwd karschopje, voorzien van een lessenaardak met oud Hollandse pannen.

Waardering

De langsdeelschuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in oostelijk Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in het stroomgebied van de Maas. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de sobere traditionele ornamentiek. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een complex dat van belang is vanwege de gaafheid van het uit verschillende onderdelen bestaande geheel. Het is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de dorpse en landschappelijke omgeving.

Tags: gebouwen, woonhuizen,rijtuigenloods,opslag,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Langsdeelschuur
location_on Monumenten Kaart rond Beugen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt