Tehuis in eclectische trant in opdracht van de Stichting Nederduits Hervormde Gemeente in Amsterdam
Omschrijving van Tehuis in eclectische trant in opdracht van de Stichting Nederduits Hervormde Gemeente
Inleiding
In 1877-'78 tot stand gekomen TEHUIS naar ontwerp van P.J. Hamer in eclectische trant in opdracht van de Margaretha Hodsonstichting. Het gebouw bevond zich in de tuin van het voormalige Oude Mannen- en Vrouwenhuis van de Nederduits Hervormde Diaconie. In het middenhuis bevonden zich een suppoostenwoning en vier eenkamerwoningen op de verdiepingen; in de lagere zijvleugels acht woningen voor bejaarde echtparen. N.B. Vanaf 1975 tot 1995 in gebruik als tehuis voor verpleegsters behorende bij het Amstelhof.
Omschrijving
Op een U-vormige plattegrond tot stand gekomen tehuis voor bejaarden bestaande uit een drie bouwlagen tellend middenpaviljoen en met twee lagere zijvleugels aan weerszijden. Het gebouw is opgetrokken in baksteen onder een samenstel van schilddaken met zwarte pannen. Op de nokhoeken een spitsvormige bekroning. Horizontale geleding door natuurstenen cordonlijsten. Het middenpaviljoen telt drie vensterassen, onderverdeeld door geblokte pilasters. De middelste vensteras doorbreekt het omlopende fries en de eveneens omlopende kroonlijst op sierconsoles en eindigt in een trapgevel. Vensters met kruiskozijnen aan bovenzijde voorzien van brede natuurstenen dorpels met aan weerszijden muurankers in de vorm van een Latijns kruis. Rechthoekige ingang. Getoogde dakkapellen aan de zijkanten. Zijvleugels bestaande uit twee bouwlagen met geblokte hoeklisenen. Muurankers. Getoogde dakkapellen. Achterzijde voorzien van cordonlijsten en bandwerk. Onder de kroonlijst een omlopend fries.
Waardering
In eclectische trant uitgevoerd bejaardenhuis van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuur- en sociaalhistorische waarde; als kenmerkend voorbeeld van de semi-filantropische bejaardenhuisvesting in de tweede helft van de 19de eeuw. Eveneens van belang vanwege de situationele en ensemblewaarde in verband met de naburige, eveneens voor sociale bestemming opgerichte bebouwing. architectuurhistorische waarde.
Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Tehuis en kantoorgebouw in Neo-Hollandse Renaissance stijl ten behoeve van de Van Limmikstichting Nieuwe Keizersgracht 1A, Amsterdam
-
Dubbel huis met gevel onder gesneden lijst met balustrade Nieuwe Keizersgracht 58, Amsterdam
-
Pand met halsgevel Nieuwe Keizersgracht 60, Amsterdam
-
Pand, verbouwd en van het huidige dak voorzien pand. De toen verhoogde gevel wordt afgesloten door een rechte lijst Nieuwe Keizersgracht 68, Amsterdam
-
Pand met halsgevel Nieuwe Keizersgracht 62, Amsterdam
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Amsterdam (Noord Holland)