Kantoorgebouw in Amsterdam
Omschrijving van Kantoorgebouw
Inleiding
Aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal in 1888-'89 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW naar een ontwerp in Neo-Hollandse Renaissance van A.L. van Gendt in opdracht van de Handelsvereniging 'Amsterdam'. N.B. In 1907 werd de binnenplaats achter het pand aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal overdekt door de Gebr. van Gendt ALzn. in opdracht van directeur P. Reineke. In 1909-10 werd het gebouw, eveneens in opdracht van de Handelsvereniging 'Amsterdam' naar de Spuistraat uitgebreid naar ontwerp in Rationalistische trant van de Gebr. van Gendt met de nrs. 113-123. In 1925 werd het pand uitgebreid met nr. 111.
Omschrijving
Op een samengestelde plattegrond in twee fasen tot stand gekomen bakstenen kantoorpand. Het gebouw aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal bestaat uit souterrain, bel-etage en twee verdiepingen onder een schilddak met shingles. Het souterrain is opgetrokken in rustica bewerkt hardsteen. De gevel is acht vensterassen breed. Middelste twee vensterassen springen licht naar voren en worden afgesloten door een topgevel in de stijl van Vredeman de Vries. Twee kleinere topgevels op de hoeken. De rijk gedecoreerde ingang bevindt zich in de twee meest rechts gelegen vensterassen ter hoogte van souterrain en bel-etage. Entree voorzien van rijk bewerkte panelendeur met glas-in-lood bovenlicht. Rechthoekige vensters met glas-in-lood bovenlichten. Op de tweede verdieping vensters voorzien van geprofileerde boogvelden. Uitkragende en gekorniste kroonlijst aan de onderzijde voorzien van rijk bewerkte consoles. Daarboven een attiek waarop de topgevels zijn geplaatst.
Gebouw aan de Spuistraat bestaande uit souterrain, bel-etage en twee verdiepingen onder een schilddak met shingles. Gevel vier traveeën breed. Linkertravee eindigt in topgevel en is over drie verdiepingen voorzien van kolossale pilasters. De travee heeft op de hoeken ronde uitkragingen over alle bovenverdiepingen. Het souterrain is over de gehele gevelbreedte in rustica hardsteen uitgevoerd. Vensters in verschillende samenstellingen gekoppeld en alle voorzien van natuurstenen vensteromlijstingen. De ramen zijn verdiept geplaatst. Bovenlichten door roeden onderverdeeld. Ronde hoekoplossing. Sommige natuurstenen vensteromlijstingen decoratief bewerkt.
Waardering
Kantoorpand van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling namelijk de 'verkantorisering' van de grachtengordel alsmede van architectuurhistorische waarde.
Tags: gebouwen, woonhuizen,kantoorgebouw,handel en kantoor,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Pand met halsgevel Nieuwezijds Voorburgwal 172, Amsterdam
-
Pand met zeer smalle klokgevel met uitstalkastje aan de houten pui Molsteeg 6, Amsterdam
-
Pand met in Nieuwezijds Voorburgwal 156, Amsterdam
-
Pand met gevel onder rechte lijst Molsteeg 8, Amsterdam
-
Pand met rechte lijst Spuistraat 125, Amsterdam
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Amsterdam (Noord Holland)