Modewinkel met magazijn in Neo-Venetiaanse Renaissance in Amsterdam
Omschrijving van Modewinkel met magazijn in Neo-Venetiaanse Renaissance
Inleiding
Op de hoek van Nieuwendijk en Martelaarsgracht in 1893-'94 tot stand gekomen MODEWINKEL met MAGAZIJN naar een ontwerp in Neo-Venetiaanse Renaissance van W.E. Welsing in opdracht van J.R. Hofhuis. N.B. De eerste steen werd gelegd op 16 mei 1893 door de 8 jaar oude J.B. Hofhuis. In 1906 werd het pand in opdracht van J. Hofhuis door I.I. Eyrond verbouwd tot woonhuis.
Omschrijving
Op een L-vormige plattegrond tot stand gekomen gebouw bestaande uit een begane grond en vier verdiepingen, waarvan de vierde als mazzanino is opgevat onder een plat dak. Het platte dak is voorzien van een omlopende ijzeren sierbalustrade. Het gebouw staat op een natuurstenen plint en is verder in baksteen opgetrokken met gepleisterde vensteromlijstingen. De fors overstekende lijstgevel wordt 'gedragen' door bewerkte consoles op pilasters, welke op hun beurt weer worden gedragen door de uitkragende vensterdorpels.
Martelaarsgracht. Aan de zijde van de Martelaarsgracht meet de gevel twee traveeen. Ter hoogte van de begane grond in linkertravee dubbele entree waarboven natuurstenen, geprofileerde boogvormige nissen met reliefvoorstellingen. De tussen vensters gelegen hoekpilaster is gebosseerd. Op de verdiepingen gekoppelde vensters. Op eerste en tweede verdieping rechthoekige vensteropeningen; op de twee bovenste verdiepingen rondboogvormig met ijzeren stangen als borstwering. Alle ramen verdiept geplaatst. Pilasters op de eerste verdieping aan de bovenzijde voorzien van gebeeldhouwde figuren. De cordonlijst van eerste naar tweede verdieping gekornist. De tweede en derde verdieping zijn voorzien van doorlopende muurvlakken met hoeklisenen en gepleisterd bandwerk. Bovenste verdieping als mezzanino geheel gepleisterd. Vensters geplaatst tussen stijlen met consoles waarop het overkragende dak 'rust'. Vensters voorzien van fors uitkragende geprofileerde onderdorpels.
Nieuwedijk. Gevel aan de Nieuwedijk meet drie traveeën. Verder overeenkomstig.
Waardering
Hoekpand van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde wegens de bijzondere ornamentiek en vormgeving van de gevel. Eveneens van belang wegens de hoogwaardige kwaliteiten van het gevelontwerp. Van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging op de hoek.
Tags: gebouwen, woonhuizen,kledingzaak,winkel,handel,kant.,opsl, transp.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Hoekhuis met klokgevel Nieuwendijk 51, Amsterdam
-
Hoekhuis met klokgevel Nieuwendijk 53, Amsterdam
-
Pand met van zijn bekroning beroofde gevel Martelaarsgracht 24, Amsterdam
-
Pand met gevel (18e eeuw) onder 19e-eeuwse rechte lijst Martelaarsgracht 22, Amsterdam
-
Hoekhuis met halsgevel met zware vleugelstukken van bijzonder ontwerp en een gevelsteen Martelaarsgracht 26, Amsterdam
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Amsterdam (Noord Holland)