Winkel voor piano's, orgels en vleugels in Amsterdam
Omschrijving van Winkel voor piano's, orgels en vleugels
Inleiding
In 1906-1907 tot stand gekomen WINKEL voor piano's, orgels en vleugels naar een ontwerp van A.J. Kropholler & J.F. Staal in opdracht van de firma Kettner bij monde van directeur C. Kettner. Het gebouw is opgetrokken in een late, liniaire Art-Nouveau stijl. N.B. Op de eerste verdieping bevond zich de toonzaal voor de vleugels. De zolder was in gebruik als reparatie werkplaats.
Omschrijving
Op een samengestelde plattegrond gerealiseerde winkel bestaande uit een begane grond en twee verdiepingen onder een schilddak. Op de nok een nokhek met de naam van de firma tussen twee hoog opgemetselde schoorstenen. Het metselwerk is uitgevoerd in miskleurige hardgrauwe Vechtsteen van het Waalformaat in Portland specie. De voorgevel eindigt in twee tuitgevels. Voorgevel bestaat uit drie traveeen met een vierde travee (rechts) van slechts twee bouwlagen. Begane grond vertoont drie vensteropeningen met grote boogvormige bovenlichten met glas-in-lood. Boven elk raam een tegeltableau met daarin achtereenvolgens: PIANO'S, ORGELS, VLEUGELS. In de rechtertravee boogvormige opening waarbij de boog rust op dobbelsteenkapitelen van natuursteen. Tweede bouwlaag van rechtertravee toont loggiaverdieping met bovenliggend plat achter een opengewerkte borstwering. Eerste verdieping vertoont diepliggende getoogde vensters met kleinere zijlichten - waarvan onderverdeling geschiedt door stijlen van eveneens Vechtsteen - met natuurstenen bovendorpels. De ramen, voorzien van glas-in-lood, hebben een houten onderverdeling. De hoekstenen zijn voorzien van gekleurd tegelwerk.
Tweede verdieping met in middentravee gekoppeld vierlicht en in de buitenste traveeën een getoogde vensteropening. Openslaande ramen met glas-in-lood bovenlichten. Vensterdecoratie als hierboven beschreven. De gevel heeft langs de bovenzijde een uitkragende waterlijst, die in de beide geveltoppen links en rechts, trapsgewijsoploopt. Op de hoeken is de waterlijst voorzien van gekleurd tegelwerk. Twee kleine vierkante lichten in elke geveltop. Rechterzijgevel eveneens eindigend in tuitgevel en vormgegeven als hierboven. Linkerzijgevel vertoont een uitkragende waterlijst onder de gootlijst en heeft op de linkerhoek een uitkragende schoorsteen voorzien van een in gekleurd tegelwerk uitgevoerde rand.
Waardering
Winkelpand aan Heiligeweg van algemeen belang vanwege cultuurhistorisch waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaal- gebruik en de ornamentiek.
Tags: gebouwen, woonhuizen,winkel,winkel,handel,kant.,opsl, transp.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Poortje van het voormalige rasphuis Heiligeweg 19, Amsterdam
-
Pand met halsgevel Heiligeweg 24, Amsterdam
-
Huis, wegens de aangebrachte rijk bewerkte neo-renaissancepui Heiligeweg 27, Amsterdam
-
Pand, later verbouwd tot winkel en magazijn Heiligeweg 37, Amsterdam
-
Pand met gevel onder rollagentop Heiligeweg 18, Amsterdam
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Amsterdam (Noord Holland)