Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Plaat- of balkbrug in Amsterdam

Herengracht/Brugnr 22
1000 AA, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1925
Architect: P.L. Kramer
Publicatie: 20020422
Rijksmonument ID: 518388

Omschrijving van Plaat- of balkbrug

Inleiding

In 1925 als gevolg van een verbouwing tot stand gekomen vaste PLAAT- of BALKBRUG met drie doorvaarten naar een ontwerp uit 1922 van P.L. Kramer in Amsterdamse School-stijl in opdracht van de afdeling Bruggen van de toenmalige dienst Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. De brug (brugnummer 22) overspant de Herengracht en ligt in de Raadhuisstraat.

Omschrijving

Vaste plaatbrug met drie doorvaarten. Landhoofden van baksteen met gebeeldhouwde blokken en banden van natuursteen. Vleugels van baksteen op de uiteinden voorzien van halfronde verzwaringen van natuursteen waarop de leuning is vastgezet. Pijlers van baksteen met gebeeldhouwde blokken natuursteen, tussen de balken overgaand in pylonen. Stalen randliggers, aan de onderzijde recht aansluitend op andere en teruggelegen liggers. Op de randliggers eenvoudig geprofileerde afdeklijst. Gedecoreerde smeedijzeren balustrade, in het midden onderbroken door en vastgezet op de gedecoreerde pylonen, aan de onderzijde beeindigt door de afdeklijst.

Waardering

Vaste plaat- of balkbrug naar een ontwerp in Amsterdamse School-stijl van P.L. Kramer van algemeen belang vanwege de architectuurhistorisch waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp alsmede van belang voor het aanzien van de stad.

Tags: weg- en waterwerken,verkeersbrug,brug,weg- en waterbouwk.werken

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Plaat- of balkbrug
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!