Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Leidsebrug in Amsterdam

Leidseplein/Singelgracht
1000 AA, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1925
Publicatie: 20020422
Rijksmonument ID: 518385
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Leidsebrug

Inleiding

In 1923 door P.L. Kramer in Amsterdamse School-stijl ontworpen en in 1925 gerealiseerde vaste PLAATBRUG met twee doorvaarten, genoemd Leidsebrug, in opdracht van de afdeling Bruggen van de toenmalige dienst Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. Het beeldhouwwerk is van Johan Polet. De brug (nummer 174) ligt over de Singelgracht en verbindt de Stadhouderskade met het Leidseplein.

N.B. Het betreft hier de eerste brug waarin zitelementen in het ontwerp waren opgenomen.

Omschrijving

Vaste plaatbrug met twee doorvaarten. Landhoofden en pijlers van natuursteen. Overdadig gedecoreerde verzwaringen van graniet op de hoeken van de landhoofden voorstellende nijlpaarden en leeuwekoppen (2x) en overig klein beeldhouwwerk, overgaand in borstweringen langs de walkant. In deze borstweringen zijn houten zitgelegenheden opgenomen. De borstweringen eindigen in ronde en spits toelopende bollen. Decoratief smeedijzeren balustraden op de borstweringen en op het hoofdgedeelte van de brug. Enkele balusters in de opengewerkte delen van de verzwaringen. Rechte stalen randliggers met geprofileerde afdeklijst waarop de hoofdbalustrade is vastgezet.

Waardering

Vaste plaatbrug in Amsterdamse School-stijl, genoemd Leidsebrug, van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde vanwege het belang van het object als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Tevens van architectuurhistorisch belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp. Bovendien van stedebouwkundige waarde vanwege het bijzondere belang van het object als een van de belangrijkste toegangen tot de binnenstad.

Tags: weg- en waterwerken,verkeersbrug,brug,weg- en waterbouwk.werken

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Leidsebrug
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt