Magere Brug in Amsterdam
Omschrijving van Magere Brug
Inleiding
In oorsprong van ongeveer 1670 daterende houten voetgangersbrug, genaamd de Magere brug, in 1840 veranderd in een DUBBELE OPHAALBRUG met dertien doorvaarten, in 1871 teruggebracht tot negen waarna de brug haar huidige vorm verkreeg. In 1934 werd de Magere brug in oude stijl vernieuwd en het wegdek aan beide zijden verbreed. Het ontwerp was van P.L. Kramer werkzaam bij de afdeling Bruggen van de toenmalige dienst Publieke Werken van de gemeente Amsterdam. De brug (brugnummer 242) ligt over de Amstel en verbindt de Kerkstraat met de Nieuwe Kerkstraat.
In 1969 werd de brug wederom gerestaureerd.
Omschrijving
Dubbele houten ophaalbrug over de Amstel met negen met hout beklede doorvaarten waarvan de middelste is voorzien van houten beschoeiing. Lange aanbruggen en een specifieke pijlerconstructie. Val met stalen randliggers en houten brugdek. Hameipoort op neuten van natuursteen. Balans en leuning van hout, op het vaste gedeelte overgaand in een qua vormgeving 18de-eeuwse balustrade van gietijzer. Stalen kettingen.
Waardering
Dubbele houten ophaalbrug, genaamd Magere brug, van algemeen belang vanwege de bouw- en cultuurhistorische waarde, alsook vanwege de typologische waarde. Bovendien van groot belang vanwege stedebouwkundige, situationele en ensemblewaarde wegens het beeldbepalend silhouet aan de Amsteloevers en de 17de-eeuwse oorsprong van deze beweegbare oeververbinding.
Tags: weg- en waterwerken,verkeersbrug,brug,weg- en waterbouwk.werken
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Hoekhuis waarvan de voorgevel is verbouwd Amstel 262, Amsterdam
-
"Plaats Royaal" Amstel 256, Amsterdam
-
Pand met gevel onder in- en uitgezwenkte top met kuif Amstel 254A, Amsterdam
-
Pand met gepleisterde gevel Kerkstraat 418, Amsterdam
-
Pand met halsgevel met geruite vleugelstukken Amstel 268, Amsterdam
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Amsterdam (Noord Holland)