Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Artis: Artisvijver met twee identieke bruggen in Amsterdam

Plantage Kerklaan 36
1018 CZ, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: ca. 1875
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 518282

Omschrijving van Artis: Artisvijver met twee identieke bruggen

Inleiding

VIJVER, de zogenaamde 'Artisvijver', met een tweetal identieke kleine BRUGGEN(15), onderdeel van het Artiscomplex. De vijver is een restant van de in 1866 vergraven Nieuwe Prinsengracht, die Artis aanvankelijk in tweeën deelde. Vóór de gedeeltelijke aanplemping en vergraving van dit deel van de gracht bestond er een klein veer om de Artisgangers over te zetten. De vijver ligt in het westelijke deel van het park en strekt zich over nagenoeg de gehele breedte uit.

Omschrijving De gracht is vergraven tot een soort slingervijver met twee aanmerkelijke versmallingen op het punt waar zich de bruggen bevinden. In het midden van de vijver bevindt zich een klein rond eiland. De gietijzeren bruggen zijn beide in 1866 vervaardigd door de Amsterdamse ijzergieterij J. Zimmer en Zn. Beide zijn van het type vaste plaatbrug. De hoofden hebben een deels gemetselde en deels uit natuursteen opgebouwde ondersteuning. Op de hoofden de uiteinden van de draagconstructie. IJzeren balken met lichte profilering en noppen; de balken hebben een lichte toging aan de onderzijde. Op de vier hoeken van de bruggen bevinden zich gietijzeren rechthoekige posten met halfronde afsluiting met floraal geometrisch ornament. Verdere profilering. Ogen ter bevestiging van een afsluitende ketting. Tussen de posten een smeedijzeren hek met regels, stijlen, cirkels, C-voluten en leliemotieven.

Waardering

Vijver met tweetal kleine bruggen van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex en vanwege de oudere oorsprong als gracht in de voormalige Plantage..

Tags: weg- en waterwerken,voetgangersbrug,brug,weg- en waterbouwk.werken

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Artis: Artisvijver met twee identieke b…
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!